Kontanthjælpsmodtagere risikerer hårdere sanktioner

Fra nytår får kommunerne skærpede muligheder for at straffe arbejdsmarkedsparate ledige økonomisk. Socialrådgivernes formand er bekymret.

Foto: Michael Bothager

Fra 1. januar risikerer godt 43.000 arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere skrappere sanktioner, hvis de gør sig skyldige i såkaldt selvforskyldt ledighed ved for eksempel at glemme et møde på jobcentret. Det skriver Avisen.dk.

»Det er jo ud fra den helt fornuftige tankegang, at hvis man flere gange har vist, at man som ledig ikke lever op til samfundets forventninger, rykker vi altså efter dem og puster dem mere energisk i nakken,« siger chefkonsulent i Kommunernes Landsforening (KL) Ulrik Petersen til Avisen.dk.

Han understreger, at antallet af sanktioner ikke nødvendigvis vil stige, men at reformen kan »føre til, at hammeren falder tidligere, end den ellers gør«.

Under de nuværende regler har en række kommuner allerede straffet over halvdelen af de arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere økonomisk i løbet af det seneste år. På landsplan er gennemsnitligt 28 procent blevet trukket i kontanthjælpen, skriver Avisen.dk.

Ifølge formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, risikerer man under de nye regler, der indføres som led i kontanthjælpsreformen, »en mere voldsom sanktion, hvis man træder ved siden af«. Det er tilfældet, da kommunerne vil kunne give sanktioner i op til tre måneder ad gangen, mens de i dag kun kan trække i kontanthjælpen for en eller flere dage.

Socialrådgivernes formand frygter, at de nye regler skaber et mere rigidt system. Og hun påpeger over for Avisen.dk, at der »er grund til bekymring, når man ser den måde, som kommunerne har forvaltet sanktioner på hidtil«.

En opgørelse fra Beskæftigelsesankenævnet i Midtjylland viste ifølge Avisen.dk tidligere i år, at 95 procent af sanktionerne mod kontanthjælpsmodtagere var truffet i strid med loven, fordi kommunen ikke havde ydet tilstrækkelig med vejledning.