Kapitalfondskvinder: Vi skal være bedre til at fortælle om vores virke

Der er spændende karrieremuligheder i kapitalfondsbranchen. Det mener både Christina G. Sørensen fra Copenhagen Infrastructure Partners og Rikke Kjær Nielsen fra EQT Danmark. Det mener de er en historie, der er værd at udbrede.

Christina G. Sørensen er seniorpartner i og medejer af Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). Hendes arbejde i kapitalfonden, der driver en række infrastrukturfonde med fokus på vedvarende energi, mener hun vil tiltale rigtigt mange – deriblandt kvinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto Steen Brogaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at der er langt mellem kvinderne i kapitalfondene, men de er der faktisk – og de trives. I hvert fald hvis man spørger Christina G. Sørensen og Rikke Kjær Nielsen, der begge har arbejdet i ledende positioner i branchen i en årrække.

De er enige om, at der er noget for kvinder at hente i kapitalfondsbranchen, som ellers ofte betegnes som meget mandsdomineret.

Christina G. Sørensen er seniorpartner i og medejer af Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), som driver en række infrastrukturfonde med fokus på vedvarende energi. Hun mener, at flere allerede på uddannelsesstadiet burde overveje karrieremulighederne her.

»Myten siger, at den her branche bare er sorte jakkesæt og svære tal. Det er klart, at man ikke må være talforskrækket, når man arbejder her, men det er langt de fleste kvinder altså heller ikke. Mit arbejde handler reelt om at forbedre tingenes tilstand og udvikle energisystemet gennem samarbejde med andre mennesker, hvad end det er leverandører, projektudviklere eller lokale stakeholders. Det bør appellere til mange – kvinder som mænd,« siger hun.

Budskabet skal ud

Når man først er inde i kapitalfondsverdenen, er den på nogle måder som andre brancher – og på andre måder ikke. Arbejdet handler dybest set om at skabe fundamentalt bedre og stærkere virksomheder, så de kan sælges med profit på et senere tidspunkt.

Det er en opgave, der indeholder flere discipliner, og det betyder blandt andet, at man kan nyde godt af en stejl læringskurve. Det har Rikke Kjær Nielsen selv oplevet. Hun var selv i starten af 30erne, da hun landede hos kapitalfonden EQT for ti år siden.

»Som relativt ung får du mulighed for at arbejde med meget interessante virksomheder. Du arbejder med inspirerende lederteam, du kan lære af de bedste bestyrelser, og du benytter dig af de dygtigste rådgivere. Hvis man ser et problem i en virksomhed, har man en forpligtelse til at være med til at sikre, at det løses,« siger hun og tilføjer:

»Det er yderst lærerigt og et privilegium at arbejde i så ambitiøst et miljø, hvor fokus i høj grad er at hjælpe vores porteføljeselskaber med den løbende værdiskabelse ved at tilføre de bedste ressourcer inden for hver disciplin. Det budskab mener jeg, vi bør blive bedre til at komme bredere ud med som branche, så vi kan tiltrække det bedste talent og sikre mere diversitet i vores team.«

Den rigtige vej

Selv om branchen er spændende og lærerig, kræver den alt andet lige en række kvalifikationer på forhånd. Det store fokus på målbare resultater og tal er en indbygget del af branchens DNA, men det mener Christina G. Sørensen fra CIP ikke bør skræmme kvinder, der overvejer en karriere i branchen, væk.

»Det er på sin vis den nemme del af mit arbejde. Tal er et redskab. Det er konstaterbare ting. Det er grundlæggende bare nogle faktuelle oplysninger, som man skal forholde sig til. Det gør jeg hver dag med mine investeringscases, for det er jo den måde, man kan sammenligne investeringer på og dermed skabe resultater – og det er jo i bund og grund det centrale for investorerne,« siger hun.

Kvinderne er allerede i kapitalfondene. Der er måske stadig et stykke vej imellem dem, men antallet synes at være på vej op. Det erfarer Rikke Kjær Nielsen fra den nordiske kapitalfond EQT i hvert fald.

»Vi har på associateniveau i Stockholm i dag faktisk flere kvinder end mænd, hvilket viser, at det kan lade sig gøre. Vi prioriterer det og gør en dedikeret indsats, men vi går ikke på kompromis med talent – det tror jeg vil være at gøre sagen en bjørnetjeneste. Vi er på vej det rigtige sted hen – men vi er der ikke helt endnu,« siger hun og påpeger, at kønsdiversificering kun er et ud af flere elementer, der kan være med til at sikre en højere grad af diversitet i branchen.