Kære akademiker, se her: Sådan får du det første job

Over hver fjerde nyuddannede kandidatstuderende er ledig inden for det første år, viser opgørelse. Ledige skal være bedre til at fortælle om, hvad de er gode til, og hvad de vil, lyder det fra karriererådgiver.

Morten Klinge og Cecilie Skjelmose er to af de mange, nyuddannede unge som søger job efter kandidaten. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forestil dig, at du har læst minimum fem år på universitetet. Inden da har du højst sandsynligt gået ti år i folkeskolen efterfulgt af tre år på en ungdomsuddannelse.

Efter sammenlagt 18 år i det danske skolesystem skal du endelig ud og arbejde.

Der er bare ét problem: Du kan ikke få et job.

Det er virkeligheden for mange nyuddannede kandidater, der vil ud på arbejdsmarkedet.

En ny opgørelse fra akademikernes a-kasse viser, at 28,1 procent af alle nyuddannede kandidatstuderende er ledige året efter, de har afsluttet uddannelsen.

Hos Magisterforeningen, der repræsenterer 49.000 kandidater og studerende inden for humaniora, naturvidenskab, samfundsfag og sundhedsvidenskab, er 36,8 procent ledig inden for det første år. Blandt djøf’ere er 27,2 procent ledige inden for første år. Sammen repræsenterer de fagforeninger over 137.000 kandidater og studerende.

Se frem – ikke tilbage

Thomas Kantsø er chefkonsulent i Djøfs karrierecenter. Til dagligt rådgiver han studerende og nyuddannede om, hvordan man gør sig attraktiv over for arbejdsgiverne, når jobbet skal i hus. Han fortæller, at de fleste begår den fejl, at de taler om fortiden i stedet for fremtiden.

»Det vigtigste er, at du ved, du kan bidrage med noget i en virksomhed – at du ved, hvilke opgaver du kan løse for en virksomhed. At du ved, hvordan du kan skabe værdi for en virksomhed,« siger Thomas Kantsø.

»De studerende kan hurtigt begå den fejl, at de opremser alt det, de har lært på studiet. Det ved arbejdsgiveren godt. Det står i din titel. De vil gerne vide, hvordan du omsætter det til noget konkret på arbejdspladsen,« fortsætter han.

Ifølge ham ved de nyuddannede godt, hvad de kan på arbejdsmarkedet på trods af, at de endnu har deres første job til gode. Det er mere spørgsmålet om, hvordan de får det formuleret.

»En del af de nyuddannede har aldrig haft studiejob, men de ved, hvad de har i deres faglige værktøjskasse, som de kan bruge til noget. Men man må også tænke på, at man byder ind med konkrete forslag til, hvordan du kan løse jobbet. Der er ikke nogle, der forventer det klare svar,« siger Thomas Kantsø.

Hvor meget betyder erhvervserfaring, når man skal søge sit første job?

»Jeg bliver altid lidt ked af det, når jeg skal sige det, fordi det er selvfølgelig hårdt for den kandidatstuderende, som ikke har noget studierelevant job. Men vi kan se, at hvis man har et studiejob, så har det meget stor betydning for, hvor nemt det er at komme i arbejde bagefter,« siger Thomas Kantsø.

Magisterforening fremhæver studiejob

Hos Magisterforeningen er formand Camilla Gregersen bekymret for den høje ledighed blandt nyuddannede kandidater.

»Der er en katastrofalt høj ledighed blandt de nyuddannede. Det er et kæmpe samfundsproblem. Folk kommer i arbejde, men det tager længere tid. Problemet er, at vi har så stor en gruppe med ledige nyuddannede kandidater, at man godt kan være bekymret,« siger Camilla Gregersen.

I september 2015 trådte fremdriftsreformen i kraft. Reformen skal blandt andet sørge for, at de studerende færdiggør deres uddannelse på kortere tid. Men reformen kan resultere i, at færre studerende har erhvervserfaring, når kandidaten er færdiggjort.

»Det skal være muligt at have et studiejob. Regeringens fremdriftsreform lægger pres på de studerende, og vi risikerer, at flere begynder at opgive studiejobbet,« siger Camilla Gregersen.

Spørger man rundt om i virksomhederne, oplever de en øget konkurrence i kampen om det gode studiejob, fortæller Thomas Kantsø.

Men erhvervserfaring, frivilligt arbejde og et godt gennemsnit kan alt sammen være ligegyldigt, hvis ikke man passer ind i virksomhedens kultur.

»In the end of the day, så får du jobbet, fordi du er den, du er. Fordi du har den rigtige attitude. Fordi du er en kollega, man gerne vil arbejde sammen med,« siger han.

Ledigheden blandt alle magistre ligger på 5,6 procent, mens ledigheden blandt djøf’erne ligger på 4,2 procent.