Det er svært at vinde over erhvervserfaring

Vejen til det første job er en hård konkurrence mellem de nyuddannede. For lidt erhvervserfaring kan sætte dig ud af spillet, lyder det fra Cecilie Skjelmose, der er nyuddannet kandidat i statskundskab og jobsøgende.

Jobjagt og sparring: Cecilie Skjelmose blev kandidat i statskundskab i efteråret og leder nu efter job – mens hun sparrer med andre. Foto: Ida Marie Odgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det rigtige studiejob, frivilligt arbejde, gode karakterer og målrettede kurser – det gyldne CV er afgørende for, hvordan man er stillet, når jagten på det første job går ind.

27-årige Cecilie Skjelmose færdiggjorde sin kandidat i statskundskab i oktober efter seks år med næsen i bøgerne. Siden har hun prøvet at få sit første job – uden held.

»Som nyuddannet er det svært at få en fod indenfor på arbejdsmarkedet, fordi der er 117 andre, der har lidt mere erhvervserfaring end dig. Det lader til, at det er der, den store udfordring er,« siger Cecilie Skjelmose.

I sin studietid har hun arbejdet i Social­ministeriets pressekontor som presseassistent i en periode på to år.

For Cecilie Skjelmose er den store drøm en presse- eller kommunikationsstilling, og derfor har hun også vinklet sin kandidat på strategisk, politisk kommunikation. Men konkurrencen er hård.

»Den overordnede udfordring er at italesætte alt engagementet, den opdaterede viden og al den nye energi, man kommer med. Det er svært at få det til at vinde over erhvervserfaring. »

Selv om studiejobbet gav masser af erfaring inden for det specifikke område, er det stadig »kun« et studiejob og ikke fem års fuldtidsarbejde,« siger Cecilie Skjelmose:

»Det er som om, at når man præsenterer sig selv, skal man sige, hvor man har studiejob i stedet for at sige, hvem man er.«

Hun bruger næsten hver dag i et kontorfællesskab i fagforeningen Djøf, hvor hun er medlem. Her giver hun selv sparring til andre jobsøgere på CV og ansøgninger og får til gengæld feedback fra djøf’ere og karriererådgivere for at optimere jobmulighederne. Samtidig deltager hun i flere kurser og faglige arrangementer for at holde sig opdateret på det seneste nye i kommunikationsbranchen.

»Jeg synes, jeg har gjort alt, hvad jeg kunne, og har haft et studiejob inden for det, jeg gerne vil arbejde med,« siger hun.

Jobsøgningen er ikke mundet ud i nogen konkrete jobsamtaler, men det er blevet til en del uformelle kaffemøder.

Er det kommet bag på dig, at det er så svært at få job, som det er?

»Både og. Jeg vidste godt, at jeg havde valgt en profil, hvor konkurrencen er stor. Jeg konkurrerer også med cand.comm.er, journalister og CBSere.«