Jurister og økonomer stryger til tops i det private erhvervsliv

For ambitiøse jurister og økonomer går det langt hurtigere med at komme til tops i det private end i det offentlige. Det offentlige kunne lære noget af det private, mener formanden for DJØF.

Medlemmer af DJØF opnår hurtigere at blive ledere i det private end i det offentlige. Her er en gruppe unge djøf’ere på rundtur til private virksomheder for at se på jobmuligheder. Arkivfoto: Morten Germund Fold sammen
Læs mere

Unge jurister og økonomer med en chefdrøm i maven skal skynde sig at søge mod de private virksomheder, når de afslutter deres uddannelse. Rigtigt mange jurister og økonomer bliver chefer, og det tager langt færre år at nå den position i det private end det offentlige.

Det viser en undersøgelse, som Danmarks Jurist- og Økonomforbund (DJØF) har lavet blandt organisationens medlemmer. DJØF har jurister og økonomer samt andre samfundsvidenskabelige kandidater og studerende som medlemmer. Og resultaterne af undersøgelsen viser, at DJØF-medlemmerne ryger hurtigst til tops i det private, mens det går en del langsommere i det offentlige. Specielt i ministerierne og den øvrige del af statsadministrationen gælder det om at væbne sig med tålmodighed.

Blandt de private ansatte djøf’ere, der har været færdige med deres uddannelse i mellem fire og seks år, er det 17 procent, som er chefer. For de medlemmer, som har fået job i ministerierne, er det kun to procent, der har indtaget en post som chef efter det samme antal år. Ser man på de kandidater, der har været uddannet i noget længere tid, er forskellen knap så stor. Efter 16 år er det 41 procent af de privatansatte djøf’ere, som har fået nogle ekstra stjerner på skuldrene. Blandt de ansatte i ministerierne er det lige over en femtedel. Regioner og kommuner kommer ind som de arbejdspladser, hvor det går næst-hurtigst med at nå lederstillingerne.

En chef bliver i undersøgelsen defineret som én, der har personaleansvar. Det vil sige, at vedkommende kan hyre og fyre andre medarbejdere.

Ambitioner om at blive chef

Formanden for DJØF, Lisa Herold Ferbing, fremhæver, at tidligere undersøgelser viser, at syv ud af ti djøf’ere har en ambition om at blive chef. Når det går en del hurtigere i det private, skyldes det dels, at når man bliver chef første gang i de private virksomheder, er det normalt for mindre enheder, og det kræver knap så meget erfaring. Derudover har virksomhederne meget mere mod på at afprøve de unge som ledere.

»Risikovilligheden til at prøve de unge som chefer er langt større i det private. Det gælder både for arbejdsgiverne og medarbejderne. Private virksomheder har mere fokus på, hvem de skal bygge videre på som ledere. Og hvis det ikke går, sker der ikke så meget. I givet fald kan vedkommende nemt få et andet job og gå specialistvejen,« siger Lisa Herold Ferbing, der selv kom fra en stilling som administrerende direktør i det private, da hun blev formand for DJØF.

Hun mener, at det offentlige kunne lære af erfaringerne fra erhvervslivet, når det gælder om at få kørt medarbejderne i stilling som ledere.

»Jo før arbejdspladserne får sat gang i et ledelsesforløb for enkelte, desto bedre er det. Både for arbejdspladsen og for den enkelte,« siger Lisa Herold Ferbing.

Hurtigt i detailhandlen

Hun er formand for en faglig organisation med lige under 80.000 medlemmer. Alle er uddannet på enten universitet eller handelshøjskole.

Forelagt resultaterne fra undersøgelsen fremhæver prodekan ved det Samfunds-videnskabelige Institut på Københavns Universitet Birgitte Sloth, at der er stor forskel på uddannelsesniveauet i den private og offentlige sektor. Og det er en anden årsag til, at de tungt uddannede medarbejdere kommer hurtigere op gennem hierarkiet i det private.

»Der er mange flere med en lang videre-gående uddannelse ansat i eksempelvis ministerierne. Det medfører, at det relative forspring i uddannelse, som djøf’erne har i det private, slet ikke eksisterer på samme måde i det offentlige. Det har nok en indvirkning på, hvor lang tid det tager at blive chef,« siger Birgitte Sloth.

Stifter af Holmgaard Management Lars Holmgaard, understreger at der er stor forskel på, hvor hurtigt man avancerer i det private. Generelt er det hurtigere at blive leder i de mindre virksomheder end i de større.

»Der er ligeledes stor variation fra branche til branche. For personer med en lang videregående uddannelse kan det gå stærkt med at komme til tops i eksempelvis detailhandelen. Her kan akademikere allerede som 30-årige blive leder for afdelinger på måske 30 mand. Det skyldes i høj grad, at de har mere uddannelse end de fleste andre i den branche,« siger Lars Holmgaard.