I England er måden du taler på afgørende for størrelsen på din løncheck: I Danmark skal man tale som dem fra TV

Vil du have en god, engelsk løn, så tal som om, du er venner med de kongelige og har gået på prestigefulde, britiske kostskoler. Dansk professor ser paralleller til Danmark, hvor din dialekt heller ikke er ligegyldig.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er mange dialekter i England. Og i Wales har man sit eget sprog. Og det er sådan set fint nok, hvis ikke det var fordi, at en ny rapport viser, at hvis du snakker som en snob, så får du en løn, der er en snob værdigt. Den nye undersøgelser har nemlig fået politikere op af stolene - tilbage til dem senere.

Altså - kort sagt; jo mere upper class, du lyder, jo højere løn, får du.

Men hvad med i Danmark? Tjener man dårligere, hvis man ikke formulerer sig som eliten?

Michael Ejstrup, der er sprogforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er ikke overrasket over, at ordlyden spiller ind i England. Og det samme er tilfældet i Danmark. Der er nemlig en fælles forståelse for, hvad der er rigtig og forkert sprog.

»Det bekræfter mig i, at vi har et mål for, hvordan det gode sprog er. Vi har en fælles forståelse for, hvordan ord skal lyde, når man skal have meget i løn. Man kan se TV på DR og spørge sig selv; hvornår har du sidst hørt en indvandrer eller en fynbo have sit eget program?«

Det engelske studium viser, at ansatte, der har samme uddannelse, erfaring og kompetencer, men som kommer fra familier af ringere vilkår - og dermed har en »fattig« dialekt - i gennemsnit tjener 2242 pund mindre om året, end deres kollegaer med en mere »snobbet« udtale.
Næsten 20.000 danske kroner.

Forskerne bag rapporten refererer til begrebet som »class pay gap«, og har desuden fundet ud af, at problemet i endnu højere grad tæller for kvinder og folk af anden etnisk baggrund. Med til undersøgelsen hedder det sig også, at børn af forældre, der arbejder i store firmaer, har større chance for selv at få arbejde i store virksomheder. Og her er lønnen højere.Og til sidst er der det begreb, som forskerne kalder »cultural matching«. Det handler om lederne, der i højere grad tilbyder jobs til folk, de mener, har gode sociale og kulturelle træk.

Ifølge Michael Ejstrup bliver folk med udpræget dialekt i højere grad set som dumme og ubegavede. Det er selvom, der ikke er hold i fordommene.

»Hvis du sidder i Hirtshals eller Frederikshavns og taler vendelbomål, så har du lige gode muligheder som andre, der taler på samme måde i det område. Men jeg vil tro, at du står dårligere i forhandlinger, hvis du taler med udpræget nordjysk accent i København,« siger han.


Han tror dog ikke på, at man i Danmark kan inddele sproget i klasser på samme måde som i England. Vi har ikke en stor nok befolkning til, at man kan sige, at underklassen taler på en bestemt måde, mener han.

Og så til politikerne.

Det er nemlig elitært, mener Tim Farron, der er leder af partiet Liberal Democrat. Han udtaler til New York Times, at studiet »afslører det gabende klasseskel i hjertet af vores samfund, vi allerede vidste eksisterede.«

Også Alan Milburn, tidiligere minister fra det britiske Labour-parti, og som nu leder Social Mobility Commission, der står bag rapporten, mener, at de nye kendsgerninger er chokerende. Han siger, at han vil sende detaljerne i rapporten til medarbejdere, og han forventer, at de vil gå til kamp mod klasseforskellen.

»Denne undersøgelse giver ny magtfuld bevis for, at Storbritannien stadig er et dybt elitært samfund,« siger han til New York Times.