Magasin-ejer topper 'Skammens liste' for underbetaling

Debenhams, der er den britiske ejer af danske Magasin du Nord, underbetaler i høj grad sine medarbejdere og ligger lige nu i toppen af en britisk ’skam-liste’ for underbetaling.

Foto: NIKLAS HALLE'N
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det britiske stormagasin Debenhams, der ejer danske Magasin, ligger lige nu nummer et. Der er dog uden jubel og glæde hos stormagasinet, for det har indtaget førstepladsen på en liste over britiske virksomheder, der underbetaler sine medarbejdere.

Det skriver The Guardian.

Den britiske regering oprettede i 2013 en skam-liste, der har til formål at holde øje med og offentliggøre de virksomheder, der underbetaler medarbejdere, og listen er siden introduktionen vokset støt.

Lige nu er 360 arbejdsgivere på listen, der består af alt fra frisøsaloner og plejehjem til hoteller og detailhandel, men mere end 1.000 firmaer er blevet offentliggjort på listen de seneste år.

Debenhams har, ifølge The Guardian, underbetalt 12.000 ansatte, og i gennemsnit er hver medarbejder blevet underbetalt et beløb på 10 pund, svarende til ca. 88 kr., i 2015. Stormagasinet har ligget nummer et på listen, siden den blev oprettet i 2013, skriver The Guardian.

Stormagasinet har fået bøder for omkring 63.000 pund, svarende til over 500.000 kr. Det er samtidig blevet tvunget til at tilbagebetale omkring 135.000 pund, svarende til over en million kr., til de 12.000 ansatte, der har været udsat for underbetaling.

Debenhams oplyser, at underbetalingen ikke har været bevidst, men at den har skyldtes en teknisk fejl i lønberegningerne.

»Som en ansvarlig arbejdsgiver er Debenhams forpligtet til at betale mindstelønnen, og så snart den tekniske fejl blev identificeret ved et rutinetjek sidste år, tilbagebetalte vi til alle de berørte. Vi undskylder overfor vores kollegaer, og vi vil sørge for, at det ikke kan ske igen,« siger en talsmand for Debenhams til The Guardian.

De 1000 britiske virksomheder, der har besøgt listen siden oprettelsen i 2013, har sammenlagt underbetalt ansatte for næsten 40 mio. kr. Der er blevet givet bøder for mere end 17 mio. kr., mens virksomhederne er blevet tvunget til at godtgøre den manglende løn overfor de ansatte.

Mindstelønnen i Storbritannien blev sidste år bestemt til 7,20 pund pr. time, svarende til 63 kr. pr. time, for folk over 25 år.

De virksomheder, der lige nu ligger på listen, skal tilbagebetale næsten 1 mio. pund til medarbejdere plus bøder for 800.000 pund.