Storbritanniens priser mærker effekten af brexit-valg

Priserne stiger støt i Storbritannien. I november har inflationen ramt det højeste niveau siden oktober 2014. Det viser de seneste tal fra det britiske statistikkontor (ONS).

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Stigninger i priserne på tøj, brændstof og en bred vifte af varer og services, hovedsageligt inden for udstyr til databehandling, bidrog til prisstigningerne,« skriver ONS.

Ifølge ONS var inflationen på 1,2 procent i november i Storbritannien. Det er det højeste niveau i to år.

Inflationen i landet lå i en lang periode omkring nul, men er siden afstemningen om EU i juni fordoblet fra 0,6 procent til 1,2 procent.

En stor årsag til det er, at det britiske pund er svækket markant. Det betyder, at varer købt i udlandet og varer, der bliver produceret af råvarer købt i udlandet, bliver dyrere målt i pund.

Siden afstemningen har de britiske medier været fyldt med historier om priser på fødevarer og forbrugsvarer, der er steget i pris. Blandt andet har Apple, Microsoft og Nestlé varslet højere priser.

»Husholdningerne har været skærmet for effekterne af brexit indtil nu. Men dagens tal viser, at effekterne begynder at bide. Dette her er bare begyndelsen.«

»Dette bør være et stort vink med en vognstang, som vi alle sammen bør huske på på vej ind i den dyreste del af året. Hvis man bruger for mange penge til jul, går man ind i et meget svært år,« siger chef for Money.co.uk, en finansiel rådgivningsside, til The Guardian.

Ud over kvaler for briterne kan de stigende priser ramme økonomien, hvis forbrugerne bliver mere tilbageholdende.

»Stigende priser kan sætte spørgsmålstegn ved fremtiden for privatforbruget i Storbritannien, en hjørnesten for den økonomiske vækst.«

»Detailsalget har ellers klaret sig pænt de seneste måneder, i takt med at forbrugerne har rystet brexit af sig,« sagde Kathleen Brooks fra handelshuset City Index til The Guardian før inflationstallene.