»Her er alle konkurrenter«

Sara Sjølin erkender, at nogle unge kan ende med at takke nej til chancen for at læse i udlandet, fordi mageligheden måske tager over.

Sara Sjølin erkender, at nogle unge kan ende med at takke nej til chancen for at læse i udlandet, fordi mageligheden måske tager over. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er hårdt arbejde, men belønningen er enorm, hvis de danske unge først får overvundet sig selv og tager til udlandet og læser.

Det er en af de ting, som journalist Sara Sjølin tager med fra tre semestre på et amerikansk universitet.

Gæsteblogger:
Når drømmen om den internationale karriere bliver til varm luft

»Personligt har jeg lært at blive mere tykhudet. I Danmark troede jeg, at jeg var verdensmester, men herovre er alle på en eller anden måde verdensmestre til et eller andet. Så jeg har lært at acceptere nederlag, men er samtidig blevet stærkere og bedre til så at forfølge og bevise, hvad jeg kan,« siger Sara Sjølin, som er bachelor i journalistik fra Syddansk Universitet, tidligere har hun været udvekslingsstudent i Nebraska og tager nu en kandidatuddannnelse på New York University over tre semestre.

Rundsave på albuerne


Sara Sjølin erkender, at nogle unge kan ende med at takke nej til chancen for at læse i udlandet, fordi mageligheden måske tager over.

»Jeg har da hørt flere sige, at de gerne vil ud og læse, men de bliver hjemme på grund af familie og kærester. Men jeg har også mange venner, som er taget ud på trods af det,« siger Sara Sjølin.

Blog: Sara & The City

Det er en helt anden konkurrencesituation, som de danske elever skal vænne sig til i udlandet. Det kan være svært, når man kommer fra en dansk uddannnelsesinstitution, hvor eleverne mere er venner end konkurrenter.

»Allerede fra første dag er der rundsave på albuerne, og intet bliver gjort medmindre, der er en karrieregevinst forbundet med det. Der er langt større rift om de eftertragtede job, og hvis man ikke allerede hægter sig på under sin bachelor, er det svært at komme med i ræset om de sjove stillinger. Alle er på en eller anden måde konkurrenter med alle,« siger Sara Sjølin.

For Sara Sjølin var det en tung bureaukratisk proces, før det lykkedes at få sikret sig pladsen i USA.

»Den danske stat og de danske uddannelsesinstitutioner er ikke de letteste at danse med, når det kommer til at indhente forhåndsgodkendelser og søge om SU. Dertil kommer finansieringen, som kan være svær på de dyre universiteter, hvis man ikke går på en skole, der har en udvekslingsordning. SDU havde stort set ingen skoler i USA, så jeg måtte selv punge ud, og det krævede en del arbejde i legatsøgninger. Men jeg skal ikke brokke mig, for i det mindste får jeg penge med herover, hvilket er en kæmpe luksus i forhold til mine medstuderende,« siger Sara Sjølin.