Har du mødt en IT-evangelist?

IT-branchens mange underlige stillingsbetegnelser er tegn på kommunikationsmæssig afmagt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Technology evangelist, Chief Ninja, Senior Maverick. Det er blot nogle af de underlige titler, IT-universet har at byde på.

Især evangelist-begrebet synes at trives og har allerede en del år på bagen. Alle de store IT-virksomheder har i dag et antal evangelister, typisk delt op i forskellige kategorier som sikkerhedsevangelist eller platforms-ditto.

Hvorfor denne udvikling?

Spørger man virksomhederne selv, har det noget at gøre med innovation og udbredelsen af teknologiens glade budskaber.

For mig er tendensen udtryk for, at IT-virksomheder ikke er i stand til at forklare, hvad de foretager sig; og dermed en afmagt over for IT-branchens måske største udfordring: At fortælle brugerne, hvad teknologi kan, og hvordan man benytter den.

Sagen er nemlig den, at de fleste uden for IT-branchen ikke interesserer sig lige så meget for teknologiens muligheder og dertil hørende spidsfindigheder. Det er genstand for stor ærgrelse i branchen, hvor man hændervridende fortæller hinanden, at hvis bare kunderne kunne se lyset, som man selv gør, ville alt være meget bedre.

Teknisk set har IT-branchen ret. Der findes masser af virksomheder, hvor indførsel af ny teknologi vil føre til højere produktivitet og dermed forbedret konkurrenceevne.

Men det er ikke nok at have opfundet teknologien. Man skal også kunne forklare den, og det er her, IT-virksomheder kommer til kort. Kommunikationen er oftest afsenderorienteret og fyldt med selvopfundne begreber. Det samme gør sig gældende for mange af produkterne, hvor brugerfladerne kunne være meget bedre, men igen er det mestendels lavet på teknologiens præmisser, ikke brugerens.

Hvad gør IT-virksomhederne ved det? De opfinder en masse evangelister, som skal udbrede det glade budskab. Det er for mig at se udtryk for arrogance og dårlig kommunikation.

Det er arrogant at opfinde en masse selvfede titler og ophøje sit fag til et messiask foretagende, hvor teknologien er ledestjernen. Det er dårlig kommunikation at forklare teknologi ved at missionere for den. IT-virksomhederne burde derimod blive bedre til at møde brugerne i øjenhøjde. Ved at forholde sig til brugernes ofte lavpraktiske udfordringer og behov.

Det er svært at finde IT-virksomheder, der ikke er hoppet på evangelistbølgen, men i Apple har vi i hvert fald en virksomhed, som har forstået vigtigheden af at introducere teknologi på brugerens præmisser.

Ud over en legendarisk evne til at fremstille brugervenlige produkter, er Apple den eneste af de store IT-virksomheder, som kontrollerer detailleddet med egne butikker. De skal selvfølgelig generere omsætning, men den vigtigste funktion er den direkte kontakt til kunden, hvor veluddannede medarbejdere tager sig tid til at forstå kundens behov og forklare produkterne.

Nu er det svært at efterligne Apple, men det er heller ikke pointen. It-virksomhederne bør komme ned fra piedestalen og erkende, at teknologi er svært, ikke mindst for almindelige dødelige.

Læs Berlingske Nyhedsmagasin 19. november.