Diskret pengeformidler

Jesper Bo Hansen har i 14 år stået i spidsen for Catella, som normalt har en tilbagetrukket rolle med at binde kapital og ejendomme sammen – og udspringer af den stenrige IKEA-koncern.

Jesper Bo Hansen og Catella har kontor på Kongens Nytorv i det gamle hovedsæde for C.F. Tietgens Store Nordiske Telegraf-Selskab (senere GN Store Nord). Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jesper Bo Hansen, partner og administrerende direktør i Catella i Danmark, er diskretionen selv og havde gerne været foruden et besøg af Berlingske Business i kontorerne på Kongens Nytorv. Men han har gjort en undtagelse i kølvandet på årets foreløbig største handel. Her var Catella finansiel arkitekt og rådgiver for Pen­sionDanmark, som solgte godt 700 boliger til  kapitalforvalteren Nordic Retail Estate Partners (NREP).

»Vi har det godt med at være lidt under radaren. Det handler om kunderne, og uden kunderne var vi ingenting,« siger Jesper Bo Hansen.

For 14 år siden indledte han Catellas danske satsning. Virksomheden, hvis navn kan betyde »kæde« eller »bindeled« på latin, blev grundlagt i 1987 af Inter IKEA, møbelkoncernens store pengetank. Opgaven var at yde strategisk rådgivning om ejendomme for investorer og ikke mindst at sammenstrikke finansielle løsninger til store handler.

Undervejs har Catella gjort kapitalforvaltning til et andet hovedområde med investeringer i både ejendomme og andre aktiver. En stor overtagelse er ved at falde på plads og vil bringe den forvaltede formue tæt på 80 milliarder kroner. Catella er især stærk på hjemmebanen i Norden, men har over 450 partnere og ansatte i et dusin lande.

På nordisk plan var Catella med, da Nordea strategisk valgte at afvikle alle sine ejendomme.

Herhjemme har Catella, oftest uden større mediebevågenhed, været involveret i en række store handler og transaktioner, for eksempel den såkaldte Absalon-portefølje, tre Magasin-bygninger, FN-byen og Østerfælled-boligkomplekset på Østerbro. På kundelisten står blandt andre ATP, By & Havn, Coop-koncernen, Finansiel Stabilitet, Nordea og en stribe pensionsselskaber.

»Vores opgaver omfatter typisk transaktioner på mindst en halv milliard kroner samt mindre relationsopgaver hos vores bestående kunder,« siger Jesper Bo Hansen.

Han vurderer, at Catella herhjemme skal vokse lidt fra de nuværende 14 ansatte til 15-20.

Opvokset i arkitekthjem

Jesper Bo Hansen værner om privatsfæren, men løfter dog sløret for, at de mange år med ejendomme ikke udspringer af en tilfældighed.

»Jeg er opvokset i et arkitekthjem og har altid haft et godt øje til ejendomme. Min mor arbejdede med regnskaber i et arkitektfirma, og min far var arkitekt. Hvis ikke vi havde råd til Børge Mogensen-møbler, møblerede min far hellere med ølkasser.«

Jesper Bo Hansen blev cand.merc. i finansiering fra Handelshøjskolen og arbejdede nogle år i den nu hedengangne Baltica-koncern, som havde store finansielle armbevægelser.

Derefter fulgte nogle år som selvstændig, først sammen med partnere, siden i eget regi. Metieren var også dengang at forene indsigt i finansering med ejendomme. Det førte til, at Catella henvendte sig og gerne så Jesper Bo Hansen i spidsen for en indtræden på det danske marked.

Det så han som en spændende mulighed, fordi den lokale ejendomsbranche især dengang var knap så udviklet som i flere nabolande. Med Catella i ryggen blev det muligt at trække på erfaringer og kontakter fra et stort netværk over hele Nordeuropa.

»Danmark var præget af begrænset likviditet og af, at mange pen­sionskasser havde en buy and hold-strategi. Sverige og andre lande har en tradition for mere aktive investorer, og mens vi reelt kun har ét børsnoteret ejendomsselskab, Jeudan med aktiver for 17-18 milliarder kroner, har svenskerne 22 selskaber med aktiver for 280 milliarder kroner. Og selv om der på mange måder er sket en positiv udvikling de seneste 20 år, er Sverige, Tyskland, Storbritannien og Frankrig stadig mere modne markeder.«