Ansæt altid den bedst kvalificerede

SVAR på UGENS DILEMMA: Er en kørestolsbruger den bedst kvalificerede til et job, er det ham, du skal ansætte.

Arkivfoto: Scanpix/Iris. Fold sammen
Læs mere
Foto: SIMONE BECCHETTI

I sidste uges dilemma var en teamleder uenig med sin chef om, hvorvidt de skulle ansætte en ny kollega, Jakob, der til jobsamtalen viste sig at sidde i kørestol. Teamlederen var begejstret for Jakob og ville gerne ansætte ham. Chefen, derimod, mente, det ville føre til for meget besvær.

Ledelsesrådgiver hos Lederne Flemming Andersen anerkender, at der i denne situation kan være praktiske overvejelser, og at det kan være svært at gå op imod chefen. Men det bør teamlederen gøre, mener han.

»Man skal altid ansætte den medarbejder, der er bedst kvalificeret til jobbet. Og med mindre, man har prøvet at flytte rundt og komme rundt med en kørestol, er det ikke godt nok at afvise på forhånd, at det kan lade sig gøre«, mener Flemming Andersen.

Derfor anbefaler han løsning nummer 2, hvor teamlederen står fast på, at Jakob er den rette at ansætte og tilbyder at tage ansvaret for at få alle de praktiske ting løst.

»Man kan som leder løse udfordringer med Jakobs kørestol på flere måder. Det kan sagtens være, at man kan rykke nogle skriveborde sammen for at få bedre plads på kontoret, eller at Jakob kan være anledningen til, at man nu får sat handling bag tidligere tanker om en kørestolsvenlig indgang«, siger Flemming Andersen.

Men han mener også, det vil være stærkt at tage diskussionen op med chefen om hans holdninger, og få peget på de kvaliteter, der kan ligge i at ansætte nogen, der ikke bare ligner alle de andre:

»Ikke nødvendigvis ud fra en bevidst strategi, men ud fra et oprigtigt ønske om plads til forskellighed, og hvor det er kvalifikationerne, der tæller«, siger ledelsesrådgiveren.

Er man ikke bleg for at tage tingene up front og måske provokere lidt, vil løsning 1, hvor man simpelthen tager en kørestol med på arbejde for at teste mulighederne, også være en fin måde at gøre det på, mener Flemming Andersen.