Verden prøver at redde Somalia

Det haster med at få en fredsstyrke til Somalia og nu sættes der yderligere skub i bestræbelserne. Men den påtænkte styrke bliver blot halvt som den, der måtte give op i det blodige kaos i 1995.

Den massive militære tilstedeværelse har ikke ændret dagligdagen totalt i de kenyanske grænseegne mod Somalia. Her et øjebliksbillede fra byen Loboi. Foto: Radu Sigheti/Reuters Fold sammen
Læs mere

Sidst gik det ikke godt. Den indsatte FN-styrke måtte give op og rejse hjem. Det var midt i 1990erne.

Men nu gør verdenssamfundet endnu et forsøg på at få hevet Somalia ud af det ødelæggende kaos, landet har befundet sig i gennem de seneste 15 år.

I går mødtes repræsentanter fra USA, EU, Den Arabiske Liga, Den Afrikanske Union og Somalias præsident, Abdullahi Yusuf, i Kenyas hovedstad for at diskutere den fremtidige regeringsførelse og indsættelse af en afrikansk FN-fredsstyrke. Styrken skal afløse de etiopiske tropper, som sammen med somaliske regeringsstyrker har sendt de såkaldt »Islamiske Domstoles« islamiske milits på flugt. Og som Etiopiens premierminister, Meles Zenawi, i år sagde - vil blive trukket ud i løbet af et par uger.

Derfor haster det med at få samlet tropper til fredsstyrken.

Som den kenyanske udenrigsminister, Raphael Tuju, udtrykte det: »Hvis vi ikke handler nu, vil det føre til et vakuum, der vil blive udnyttet af krigsherrerne og andre ekstremistiske kræfter«.

Hans udtalelse sættes i relief af, at terrornetværket al-Qaedas næstkommanderende, Ayman al-Zawahiri i går opfordrede islamisterne til at angribe de etiopiske styrker: »I skal bruge bagholdsangreb, miner og lave selvmordsangreb,« lød det på en hjemmeside fra terrorlederen, hvor han også sammenlignede situationen i Somalia med Irak og Afghanistan.


Begrænset styrke

Ugandas præsident, Yoweri Museveni, har som den første givet tilsagn om at stille med tropper til en FN-styrke i et antal på mellem 800 til 2000. FNs Sikkerhedsråd vedtog - allerede inden den væbnede konflikt brød ud kort før jul - at give grønt lys for en afrikansk fredsstyrke på 8.000 mand, og på mødet i går blev mulighederne for at to af Afrikas militære sværvægtere, Sydafrika og Nigeria, deltager sammen med Tanzania og Rwanda.

Styrken vil i givet fald blive under halvt så stor som den FN-styrke på 18.000 mand, der sammen med FNs administration i 1995 blev presset ud af landets daværende krigsherrer efter blot to års tilstedeværelse.

Det skønnes, at det somaliske kaos sammen med naturkatastrofer har efterladt 1,6 mio. mennesker i ekstrem fattigdom og hjemløshed, og at de seneste kampe har føjet ekstra 60.000 til.

USA bevilgede i går 16,5 mio. dollar til akut nødhjælp, men flere vil følge efter, lovede den amerikanske udenrigsminister, Condoleezza Rice.