Vej i Haitis hovedstad bugner med lig efter bandeopgør

89 er dræbt i forbindelse med kampe mellem bevæbnede bander i Haiti. Vej til slumkvarter er fyldt med lig.

Kampe mellem bevæbnede bander hærger igen Haiti, der er blandt verdens fattigste lande. Siden præsident Jovenel Moïse blev dræbt i et attentat i 2021, er bandevolden taget til i Haiti. Billedet her er fra maj og viser familier, der er flygtet fra Cite Soleil på grund af sammenstød mellem rivaliserende bander. Johnson Sabin/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Væbnede opgør mellem kriminelle bander har den seneste uge kostet 89 mennesker livet i Haitis hovedstad. Snesevis af personer er desuden komme til skade.

Det oplyser en menneskerettighedsgruppe onsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

»Mindst 89 er blevet dræbt, og 16 andre savnes,« siger National Human Rights Defense Network i en erklæring.

Organisationen tilføjer, at 74 personer er såret af skud eller knivstik.

Urolighederne mellem rivaliserende bander brød ud 7. juli i Cite Soleil, der en slumforstad til hovedstaden Port-au-Prince med omkring en kvart million indbyggere.

FN har på grund af volden været tvunget til at anvende fly og skibe til at bringe fødevarehjælp og nødhjælpsarbejdere fra Port-au-Prince til andre dele af det fattige land.

Landtransport anses under de nuværende omstændigheder for at være for farligt.

»Volden har afskåret byen fra resten af Haiti,« siger Jean-Martin Bauer, der er landedirektør i Haiti for FNs fødevareprogram (WFP).

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Siden kampene brød ud, har beboere i et kvarter i Cite Soleil kendt som Brooklyn ikke været i stand til at komme væk fra området. Det oplyser præsten Jean Enock Joseph til Reuters.

Han fortæller, at det også er svært at få bragt madvarer frem på grund af volden.

»Fra et humanitært synspunkt står vi i en alvorlig situation,« siger han.

Ngo'en Læger uden Grænser oplyser i en erklæring, at den vej, der fører til kvarteret i Cite Soleil, er fyldt med brændende lig og lig, der er ved at forrådne.

»Det kan være mennesker, der blev dræbt under sammenstød mellem bander, eller folk, der forsøgte at forlade stedet, som blev skudt. Det er i sandhed en slagmark. Det er umuligt at vurdere, hvor mange mennesker, der er blevet dræbt,« siger Mumuza Muhindo, der leder Læger uden Grænsers arbejde i Haiti.

Muhindo opfordrede tidligere onsdag de stridende parter til at sikre læger sikker adgang til Brooklyn.

Haiti er blandt verdens fattigste lande.

Bandevolden kombineret med kraftigt stigende priser på madvarer og mangel på brændstof er alt sammen med til at forværre sikkerhedssituationen i Port-au-Prince.

»Sikkerhedssituationen er et stort problem i Haiti. Premierminister Ariel Henry arbejder på en hurtig løsning,« siger en talsmand for premierministeren til Reuters.

/ritzau/