Van Rompuy: Tusk er en EU-veteran og en sand statsmand

Den afgående EU-præsident, Herman Van Rompuy, giver sin efterfølger pæne ord med på vejen og udtrykker sin fulde tillid til, at Donald Tusk kan lede EU gennem de største udfordringer.

Donald Tusk og Herman Van Rompuy. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Donald Tusk er en statsmand for Europa.«

Sådan opsummerer den afgående EU-præsident, Herman Van Rompuy sin efterfølger, polakken Donald Tusk, som han udtrykker sin fulde tillid til.

»Donald Tusk er en af veteranerne i Det Europæiske Råd. Han har været premierminister i Polen siden 2007 og er den eneste i mere end et halvt århundrede, der er blevet genvalgt,« siger Van Rompuy på et pressemøde i Bruxelles, hvor han lykønsker Tusk og EUs nye udenrigschef, italieneren Federica Mogherini, med blomster, kram og fine ord.

Van Rompuy fremhæver, at Tusk har styret Polen uden om den krise, der siden 2008 har haft et fast greb om store dele af EU:

»Han har imponeret sine kolleger og hele verden med den beslutsomme og sikre måde, han har styret Polen gennem den økonomiske krise, Han har formået at opretholde en stabil økonomisk vækst uden at falde i recession.«

Den afgående EU-præsident udpeger tre udfordringer, som EU i hans øjne vil stå over for i de kommende år: Den stagnerende økonomi, situationen mellem Ukraine og Rusland og ikke mindst Storbritannien, som tager skridt mod at ville forlade unionen.

»Disse ting kræver et fast lederskab fra Det Europæiske Råd,« siger Van Rompuy, som erklærer sin fulde tillid til, at også udenrigschef Mogherini vil kunne løfte opgaven:

»Det Europæiske Råd er overbevist om, at hun vil bevise, at hun er en dygtig og urokkelig mægler, forhandler og forsvarer af Europas plads i verden. Og vi ved, at hun vil leve op til den lange italienske tradition for et stærkt engagement i EU.«

Donald Tusk tiltræder officielt som EU-præsident til december, mens Federica Mogherini allerede overtager jobbet fra den nuværende udenrigschef, Catherine Asthon, 1. november, når den nye EU-Kommission træder til.