Valg i USA får Ecuador til at klippe Assanges netforbindelse

Ecuadors regering blander sig ikke i andre landes valg eller favoriserer nogen kandidat, lyder begrundelsen.

Efter at en britisk domstol i 2011 besluttede, at Julian Assange skulle udleveres til Sverige, søgte han tilflugt på Ecuadors ambassade i London. Her har han opholdt sig siden juni 2012. Scanpix/Steffi Loos Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Myndighederne i Ecuador har begrænset Julian Assanges forbindelse til internettet på landets ambassade i London, hvor WikiLeaks-grundlæggeren opholder sig.

Det sker på grund af lækager, der kan påvirke præsidentvalget i USA.

Det oplyser Ecuadors udenrigsministerium i en erklæring.

- Regeringen i Ecuador respekterer princippet om ikke at blande sig i interne anliggender i andre lande. Den blander sig ikke i eksterne valgprocesser, ligesom den ikke favoriserer nogen bestemt kandidat, står der i erklæringen.

Som følge heraf har ministeriet besluttet at "begrænse internetforbindelsen på ambassaden midlertidigt".

Præsident Rafael Correa understreger, at regeringen har handlet på egen hånd. Det er ifølge ham ikke pres fra udlandet, der har ført til beslutningen.

USA har samtidig afvist WikiLeaks' beskyldninger om, at landets udenrigsminister, John Kerry, har bedt Ecuador om at skære Assanges forbindelse til internettet.

- Forlydender om at udenrigsminister John Kerry har haft samtaler med ecuadorianske embedsmænd omkring det her, er simpelthen usande, sagde talsmand for det amerikanske udenrigsministerium John Kirby tirsdag.

WikiLeaks har i de seneste uger offentliggjort en række e-mails, som hackere har stjålet fra Hillary Clintons kampagnechef, John Podestas, e-mail-konto.

Tre taler, som Clinton blev betalt af Goldman Sachs for at holde, blev offentliggjort af WikiLeaks lørdag. Flere dokumenter blev gjort tilgængelige for offentligheden mandag.

45-årige Julian Assange har siden 2010 været eftersøgt af de svenske myndigheder. Australieren anklages for at have begået seksuelle overgreb mod to svenske kvinder.

Efter at en britisk domstol i 2011 besluttede, at Assange skulle udleveres til Sverige, søgte han tilflugt på Ecuadors ambassade i London.

Her har han opholdt sig siden juni 2012, fordi han i sidste ende frygter at blive udleveret til USA.

Det skyldes blandt andet, at WikiLeaks i 2010 afslørede opsigtsvækkende detaljer om USA's militære operationer i Irak og Afghanistan. Det skete gennem offentliggørelse af en lang række klassificerede dokumenter.

/ritzau/AFP