Her er de otte mest opsigtsvækkende WikiLeaks-afsløringer

WikiLeaks er i færd med at offentliggøre de oplysninger, som russiske hackere har stjålet fra demokratiske organisationer og enkeltpersoner. Her er de otte, som har givet størst genlyd.

WikiLeaks offentliggør i løbet af oktober en række afsløringer om Hillary Clinton og det demokratiske parti. Foto: Brendan Smialowski Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Clinton drømmer om åbne grænser.

I en tale i 2013 til den brasilianske Banco Itau sagde hun: »Jeg drømmer om et verdensomspændende fællesmarked med fri handel og åbne grænser engang i fremtiden. Med en energi, der er så grøn og bæredygtig som muligt og med vækst og muligheder for hver en person i hele verden.«

Hvad er problemet?

Trump og hans støtter siger, at Clinton ønsker en verdensregering, formentlig ledet af FN og uden nationalstater som USA.

2. Clinton er tæt på Goldman Sachs

Finanshuset Goldman Sachs betalte Clinton 675.000 dollar for tre taler, og i en af talerne i 2014 sagde hun, at »ingen kender finansindustrien bedre end de mennesker, som arbejder i branchen«. Derfor skal regeringen og Wall Street samarbejde om reformer. Og i en tale i 2014 til Deutsche Bank sagde hun, at »reform i virkeligheden burde komme fra branchen selv«.

Hvad er problemet?

Den demokratiske venstrefløj siger, at det beviser, at hun er i lommen på finansindustrien, og Trump siger, at hun feder den med »internationale bankfolk«.

3. Clinton er ude af trit med amerikanerne

I en tale til Goldman Sachs i 2014 sagde hun, at der var en følelse af økonomisk usikkerhed i USA. Sådan en følelse var der ikke, da hun voksede op. Hun voksede op i små kår, men med en følelse af håb, og »nu er jeg langt væk fra den slags liv på grund af de økonomiske fordele, som min mand og jeg nu nyder godt af. Men jeg har ikke glemt det«.

Hvad er problemet?

Trump og hans støtter tager det som en erkendelse af, at Clinton ikke forstår almindelige amerikanere.

4. Clinton er hyklerisk i forhold til Saudi- Arabien og Qatar

I en email i 2014 skrev hun, at »regeringerne i Qatar og Saudi-Arabien hemmeligt giver finansiel og logistisk støtte til Islamisk Stat og andre radikale sunni-grupper«. Men samtidigt har det saudiske kongehus, regeringen i Qatar og andre organisationer i Golf-området doneret op mod 100 mio. dollar til den velgørende Clinton Foundation.

Hvad er problemet?

Trump siger, at Clinton ikke kan løse problemet med islamisme, fordi hun selv er i lommen på den.

5. Clinton er tilhænger af »fracking«

I en tale til Deutsche Bank i 2013 erklærede hun sig som tilhænger af at udvinde olie af skifergas ved den omstridte fracking-metode: »Jeg har promoveret fracking rundt omkring i verden.« Hun mener, at modstanden mod fracking er styret og sponsoreret af Rusland.

Hvad er problemet?

Den demokratiske venstrefløj siger, at Clinton offentligt er skeptisk over for fracking, men privat er hun tilhænger af fracking. Det viser, at hun er utroværdig.

6. Clinton har varm linje til CNN

I marts i år skulle Clinton og hendes rival i primærvalget Bernie Sanders duellere ved et møde på CNN. Den daværende demokratiske næstformand, Donna Brazille, skrev til Clintons kampagneformand og sagde, at hun havde set nogle af spørgsmålene på forhånd, og hun var bekymret over et spørgsmål til Clinton om dødsstraf.

Hvad er problemet?

Trump siger, at det beviser, at der er samarbejde mellem Clinton og CNN, for Brazille deltog dengang i paneldebatter hos CNN.

7. Clinton siger, at hun skal have både en privat og offentlig holdning

I 2013 talte Hillary Clinton til byggeindustrien, og hun sagde, at en politiker skal have både en offentlig og privat facade: »Hvis alle kan følge med i kulissesnak, forhandlingerne, så bliver de tilstedeværende nervøse (...) Så er man er nødt til at have både en offentlig og privat holdning.«

Hvad er problemet?

Den demokratiske venstrefløj siger, at Clinton her indrømmer, at hendes offentlige hårde linje over for erhvervslivet er facade. Hun er en centrist, ikke en venstrefløjspolitiker.

8. Clinton vil have canadisk sygesikring

I 2015 talte Clinton ved et sundhedsforum i Canada, og her talte hun om forskellen mellem den private-offentlige amerikanske sygesikring og den offentlige canadiske og danske sygesikring. Hun sagde, at hun ville »skubbe« den amerikanske model »fremad, så vi i sidste ende får den sygesikring for alle, som I har her i Canada«.

Hvad er problemet?

Trump siger, at Clinton i virkeligheden vil have canadisk – »socialistisk« – sygesikring, som i USA er ensbetydende med meget lange ventetider.

 

Poul Høi er Berlingskes korrespondent i USA