USA udstyrer ubåde med nye, små atomsprænghoveder – Rusland er fjenden

Rusland har angiveligt udviklet nye små atomsprænghoveder, og derfor har Trump-regeringen beordret amerikanske ubåde udstyret med samme type våben. De små atomsprænghoveder kan være et farligt skridt mod eskalering, frygter Demokraterne.

»USS Tennessee« er navnet på en af de amerikanske ubåde, som er bevæbnet med ballistiske atommissiler. Nu er ubåden angiveligt blevet udstyret med et nyt, mindre atomvåben, der kan bruges mod russerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: US NAVY/AP/Ritzau Scanpix

USA har udstyret to ubåde i Stillehavet med små atomsprænghoveder.

De skal fungere som beskyttelse mod en voksende trussel fra Rusland, som angiveligt har udviklet lignende våben, lyder forklaringen, ifølge NPR.

Våbnet går under navnet W76-2 og minder til forveksling om det meget mere kraftfulde atomvåben W76-1, som de samme ubåde også er udstyret med. Forskellen er, at de nye sprænghoveder er mindre.

I styrke svarer de cirka til en tredjedel af Hiroshimabomben. Og de er nødvendige, fordi Rusland angiveligt også forbereder små atomsprænghoveder, som kan bruges til hurtigt at få fordelen i en potentiel konflikt med USA eller NATO.

Nu, hvor USA har udviklet de små sprænghoveder og udstyret ubåde med dem, er russernes strategi dog undermineret, forklarer Katarzyna Zysk, ekspert i russisk sikkerhedspolitik ved det norske Institut for Forsvarsstudier i Oslo, til NPR.

Det er tænketanken Federation of American Scientists, der har fundet ud af, at USA har bevæbnet to ubåde i Stillehavet med de små atomsprænghoveder.

Hans Kristensen, direktør i tænketankens afdeling for information om atomvåben, siger, at han har fået det bekræftet af flere regeringskilder.

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, har afvist at kommentere historien. Men en talsperson fra den amerikanske energistyrelse bekræfter over for NPR at have leveret våbnene til den amerikanske flåde.

Udviklingen bekymrer nogle eksperter. De frygter, at det kan være et farligt skridt mod, at atomvåben bliver brugt taktisk i væbnede konflikter frem for at være et sidste forsvar, skriver The Guardian.

Og selv om våbnene bliver udviklet med henblik på at forsvare sig mod Rusland, kan de også blive brugt imod andre fjender, såsom Nordkorea og Iran, siger Hans Kristensen til The Guardian.

De nye atomsprænghoveder blev finansieret med forsvarsbudgettet for 2019. Da budgettet blev debatteret i Kongressen, talte flere Demokrater imod. Blandt andre de mulige præsidentkandidater Elizabeth Warren, Bernie Sanders og Amy Klobuchar.

I et åbent brev skrev de, at atomsprænghovederne var en »farlig, dyr, unødvendig og overflødig tilføjelse til USAs atomvåbenarsenal«, som de frygtede ville gøre »atomeskalering mere sandsynlig«.