Tyske islamkritikere rykker mod højre

De skyder med skarpt mod Merkel og nægter at gå på kompromis Som nyvalgte spidskandidater skal Alice Weidel og Alexander Gauland stå i spidsen for højrepartiet Alternative für Deutschlands opgør med kanslerens flygtningepolitik

På weekendens dramatisk partidag i Köln blev Alexander Gauland og Alice Weidel kåret som spidskandidater for de tyske indvandringskritikere i Alternative für Deutschland. Dermed har partiets højrefløj vundet en afgørende sejr. Fold sammen
Læs mere
Foto: SASCHA STEINBACH

BERLIN:  Det var den foreløbige kulmination på en blodig fløjkrig i Tysklands indvandringskritiske parti Alternative für Deutschland, da partiets delegerede på i weekenden gjorde oprør mod den stadig mere trængte partichef Frauke Petry.

Trods Petrys indtrængende formaninger om et ’realpolitisk kursskifte’ besluttede 68 pct. af de delegerede at pege på Alexander Gauland og Alice Weidel som partiets spidskandidater ved efterårets forbundsdagsvalg. Dermed ser partiets nationalkonservative højrefløj ud til at have sejret afgørende i den vedvarende strid mellem såkaldte ’fundamentalister og realister’, der i længere tid har kæmpet om magten i AfD.

Weekendens partidag for Alternative für Deutschland endte derfor som en fiasko for partiets mest populære politiker Frauke Petry, hvis fremtid i partiet nu er omgærdet af massiv usikkerhed. Petry, der har spillet en afgørende rolle i partiets forvandling fra euro- til islamkritisk parti, ankom til partidagen med den mission at tvinge partiet ind på en såkaldt ’realpolitisk’ vej.

Dermed sigtede Petry først og fremmest til nødvendigheden af at lukke munden på ’højreekstremistiske partimedlemmer’ som den kontroversielle AFD-chef i Thüringen, Björn Höcke. I januar blev Höcke genstand for en veritabel shitstorm i tysk presse, da han under en tale i Dresden langede ud efter holocaust-monumentet i Berlin og krævede et opgør med tysk skyld over de nazistiske krigsforbrydelser.

Den slags udtalelser skræmmer midtervælgerne bort, lød kritikken fra Frauke Petry, der i første omgang blev støttet af Alice Weidel. Efter lørdagens nederlag til Petry har Weidel imidlertid forsikret AfD-vælgerne om, at hun agter at føre valgkamp side om side med Höcke.

Efter weekendens partidag tyder meget derfor på, at Alternative für Deutschland med Gauland og Weidel ved roret vil anlægge en kompromisløst offensiv kurs i den tyske valgkamp.

Liberal indvandringskritik

Den 38-årige Alice Weidel hører til den erhvervsliberale fløj i Alternative für Deutschland, der ironisk nok har været svækket, siden Frauke Petry på en partidag i Essen i 2015 overtog kontrollen med AFD efter et kup mod partistifter Bernd Lucke.

Det var netop modstanden mod Angela Merkels krisepolitik, der i 2013 fik Weidel til at melde sig ind i AfD. Weidel ønsker at afskaffe euroen og kræver derfor en tysk folkeafstemning med henblik på at indføre en »D-Mark 2.0«. Som uddannet økonom har Weidel arbejdet som virksomhedskonsulent for adskillige internationale tele- og internetvirksomheder, såvel som investeringsbanker. Blandt andet taler Weidel flydende kinesisk efter seks års studier og arbejde i Kina.

Rent privat adskiller Weidel sig dog fra mange AFD-vælgere. Hun er lesbisk og har sammen med sin partner en fireårig søn. Netop spørgsmålet om Weidels privatliv har fået modstandere af AFD til at spørge, om Weidels personlige forhold ikke reelt står i modsætning til det traditionelle familiebillede i Alternative für Deutschlands.
»Jeg bliver bestemt aldrig familiepolitisk talsmand«, siger Weidel ifølge avisen Rheinische Post.

Tweedklædt Merkel-modstander

Mens Alice Weidel stort set er ukendt i en bredere tysk offentlighed, har hendes med-kandidat Alexander Gauland i en årrække sat sit præg på tysk politik.

Som mangeårigt CDU-medlem forlod Gauland i 2013 CDU i skuffelse over Angela Merkels eurokrise-politik og var sammen med den sydtyske økonomiprofessor Bernd Lucke med til at grundlægge partiet. I begyndelsen blev den konservative Gauland regnet til de moderate kræfter i partiet. Efter Luckes nederlag til Frauke Petry på AfD-kongressen i Essen i 2015 forvandlede Gauland sig fra konservativ indvandringsskeptiker til fuldtonet islamkritiker.

Netop den notorisk tweed-klædte Alexander Gauland har som forhenværende mangeårigt CDU-medlem(1973-2013) et særligt horn i siden på den tyske kansler. Ikke blot når det gælder tysk asylpolitik under flygtningekrisen har Angela Merkel ifølge Gauland svigtet konservative interesser. I det hele taget har Merkel ifølge Gauland stået i spidsen for en ’socialdemokratisering’ af de tyske kristendemokrater, som i dag gør Alternative für Deutschland til Tysklands eneste konservative parti.

Som chef for AfD i delstaten Brandenburg har Gauland som partiets grand old man også bekæmpet Frauke Petry og hendes ægtefælle, Marcus Pretzell, der er chef for AfD i Nordrhein-Westfalen. Ifølge Gauland er Petrys bestræbelser på at ekskludere Höcke udtryk for en kunstig konflikt og reelt set et figenblad for Petrys ambitioner om at koncentrere magten over partiet i egne hænder. Set med Gaulands øjne er det snarere Petrys ’realpolitiske’ kurs, der truer med at forpurre AfDs chancer for at vippe Merkel af pinden.

Når det gælder udsigterne til samarbejde med andre borgerlige partier, insisterer Gauland i modsætning til Petry på, at Alternative für Deutschland skal udgøre en fundamental opposition. Hvorvidt Weidel og Gauland vil få held med at skabe ro i partiet og overbevise tvivlere og kernevælgere om at glemme den populære Frauke Petry, er dog fortsat et åbent spørgsmål.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland