Trump nægter at høre »brutalt og forfærdeligt« dødsbånd fra Tyrkiet

Præsident Trump meddeler, at han intet behov for at høre »lidelsesfuld optagelse« af drabet på en saudiarabisk journalist, der i begyndelsen af oktober blev dræbt på et konsulat i Istanbul.

USAs præsident Donald Trump er blevet orienteter om en lydoptagelse af et drab på en saudisk journalist i Istanbul. Men han vil ikke høre den, understreger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trump afviser at høre pinefuld optagelse af drab på Khashoggi

»Jeg ønsker ikke at høre optagelsen. Der er ingen grund for mig til at høre båndet. Det var meget, meget brutalt og forfærdeligt.«

Det siger USAs præsident, Donald Trump, i et interview med Fox News søndag. Ordene falder som et svar på, om han personligt har hørt en lydoptagelse af drabet på Jamal Khashoggi på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul.

Khashoggi blev meldt savnet, efter at han trådte ind på konsulatet den 2. oktober. Kort derefter meddelte tyrkiske myndigheder, at de var i besiddelse af en lydoptagelse af drabet på ham.

Og den er tilsyneladende ubærlig at høre. Trump begrunder over for Fox News således sin modvilje med, at Khashoggis sidste minutter ifølge optagelsen er særdeles pinefulde.

»Det er en lidelsesfuld optagelse. Det er en forfærdelig optagelse. Jeg er blevet fuldt ud orienteret om det,« siger præsidenten.

Trump meddelte i weekenden, at den amerikanske regering tirsdag vil offentliggøre en rapport om drabet på Jamal Khashoggi.

Saudiaraberen Khashoggi var fra sit eksil i USA og som klummeskriver for avisen The Washington Post en af de største kritikere af regimet i Saudi-Arabien.

Og især af kronprins Mohammed bin Salman, som reelt menes at lede kongedømmet.

Saudi-Arabien har konsekvent benægtet, at kronprinsen på nogen som helst måde er involveret i drabet på Khashoggi.

Men den påstand er den amerikanske efterretningstjeneste CIA tilsyneladende ikke enig i.

Fredag citerede The Washington Post anonyme kilder for, at CIAs egen undersøgelse peger direkte i retning af Mohammed bin Salman, som manden, der beordrede drabet udført.

Donald Trump betegnede dog i weekenden CIAs konklusioner som »meget forhastede« ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig dukker der fortsat nye teorier op om bortskaffelsen af Khashoggis lig, der endnu ikke er fundet.

Senest søndag lød det, at Khashoggis drabsmænd muligvis har fragtet liget tilbage til Saudi-Arabien.

»De kan have bragt Khashoggis parterede lig ud i bagage uden at støde på problemer på grund af deres diplomatiske immunitet, sagde Tyrkiets forsvarsminister,« Hulusi Akar, søndag til TV-stationen CNN Türk ifølge The Guardian.

/ritzau/

Ny karavane af migranter sætter kurs mod USA

Mens tusindvis af centralamerikanske migranter venter i uvished ved den amerikanske grænse, har en ny migrantkaravane sat kursen mod USA.

Omkring 200 personer - herunder flere børnefamilier - er søndag rejst afsted fra El Salvador, skriver nyhedsbureauet AFP.

Migranter puster i ud mexikanske Tijuana. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNAH MCKAY.

Der er tale om den i alt femte karavane af migranter, siden den første, store karavane satte afsted den 13. oktober.

Den seneste gruppe flygter ligesom de foregående fra fattigdom og voldelige konflikter og håber på at få del i den amerikanske drøm.

Søndag er migranterne ankommet til byen Sonsonate i det vestlige El Salvador. Herfra vil de rejse til Guatemala i bus og derfra videre mod USA.

Flere af personerne i karavanen fortæller, at de ikke regner med at det bliver let at få et amerikansk visum.

»Sandheden er, at jeg ikke har noget valg,« siger 36-årige Cecilia Bonilla, der er enlig mor til to små drenge, til AFP.

»Jeg ønsker ikke at rejse, men hvad skal jeg gøre her alene med to børn. Uden hjælp fra nogen overhovedet. Og banderne, der truer os. Så vi blev nødt til at rejse.«

De tusindvis af migranter i den første karavane, der i oktober satte afsted mod USA, kom hovedsageligt fra Honduras. I hælene på dem er fulgt flere grupper, der er blevet inspireret af den første, hvoraf mange kommer fra El Salvador.

Omkring 2.500 migranter er nået til den mexicanske grænseby Tijuana, hvor mange har søgt ly i en stor sportshal, mens de bliver presset af både de mexicanske og amerikanske myndigheder.

USAs præsident Donald Trump vil ikke lukke dem ind i USA, samtidig med at borgmesteren i Tijuana, Juan Manuel Gastelum, vil af med dem. Borgmesteren mener, at borgere i byen bliver chikaneret af migranterne.

I Tijuana er også flere lokale borgere begyndt at demonstrere mod de nyankomne migranter.

/ritzau/

Mexicansk narkobaron er død

Den mexicanske narkobaron Hector Manuel Beltran Levya, der engang var en af Mexicos mest eftersøgte mænd, døde søndag af et hjerteanfald.

Den tidligere kartelleder sad fængslet i den mexicanske by Toluca. Det var her, at han søndag pludselig blev ramt af smerter i brystet.

Han blev hastet til et hospital i byen, men det lykkedes ikke lægerne at redde 56-årige Beltran Levya. I en udtalelse understreger det mexicanske indenrigsministerium, at alle sikkerhedsprotokoller blev overholdt.

Beltran Levya blev anholdt på en restaurant i den mexicanske by San Miguel de Allende 2014. Han har siddet fængslet lige siden.

Han var oprindeligt en af den berygtede mexicanske narkobaron Joaquin El Chapo Guzmans partnere.

Mexican soldiers set fire to a marijuana plantation at El Ajusco, near Ensenada, Baja California state, on March 22, 2018, northwestern Mexico. The Mexican Army located four marihuana plantations on March 21 with a total surface of 5, 600 square meters. GUILLERMO ARIAS / AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: GUILLERMO ARIAS.

El Chapo har stået i spidsen for det magtfulde Sinaloa-kartel. I en retssag i New York anklages han i skrivende stund for at beordre tusindvis af drab på sine rivaler og for at have smuglet over 155 ton kokain ind i USA.

I 2008 dannede Beltran Levya sit eget kartel. Det gjorde han sammen med sine brødre Alfredo, Arturo og Carlos.

Det var i en periode et af Mexicos førende karteller inden for narkosmugling. Kartellet havde bl.a. kontrol over grænseregionen Sonora i det vestlige Mexico.

Den ene af brødrene, Arturo, blev dog dræbt af mexicanske specialstyrker. Brødrene Alfredo og Carlos blev anholdt.

Da Hector Manuel Beltran Levya blev anholdt i 2014, var han derfor den sidste tilbageværende leder af brødrenes oprindelige kartel. Hans kone blev anholdt i 2016 efter at have overtaget noget af styringen af kartellet.

/ritzau/AP

13 personer er omkommet i jordskred i turistby

Mindst 13 personer har mistet livet i et jordskred i byen Nha Trang i det sydlige Vietnam.

Det oplyser myndighederne i landet, skriver nyhedsbureauet AP.

Ulykken skete søndag, efter at den tropiske storm Toraji de seneste dage har hærget i provinsen Khan Hoa og bragt voldsomme mængder regn med sig.

Jordskredet i Vietnam har kostet flere mennesker livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: HOANG DUNG.

Flere huse i Nha Trang er kollapset i jordskreddet. Det har medført, at flere af dødsofrene er blevet begravet i ruinerne. Fire personer meldes fortsat savnet.

Myndighederne har indsat omkring 600 soldater til at lede efter de savnede og evakuere folk fra de områder, der stadig er i risikozonen.

Nha Trang, der ligger ved kysten til det Sydkinesiske Hav, er et af Vietnams mest populære turistmål.

Byen er hovedstad i Khan Hoa-provinsen og har et indbyggertal på omkring 350.000 mennesker.

Det voldsomme vejr blokerede midlertidigt søndag for hovedvejen, der forbinder det sydlige og nordlige Vietnam.

Lokale beboere i Nha Trang fortæller, at de måtte løbe paniske væk fra deres hjem, da jordskreddet buldrede afsted søndag.

»Vi løb væk, efter at vi hørte høje lyde fra faldende sten. Da vi vendte tilbage efter et par timer, var vores hjem fuldstændigt ødelagt« siger Liem, der bor i Nha Trang.

Det skriver Khan Hoa-provinsens officielle online nyhedsmedie ifølge nyhedsbureauet AFP.

Vietnam bliver jævnligt ramt af voldsomme regnskyl i perioden mellem maj og oktober.

Mindst 185 personer er blevet dræbt i naturkatastrofer i landet siden januar, skriver AFP.

Sidste år døde i alt 389 personer i naturkatastrofer, der forårsagede ødelæggelser for det, der svarer til omkring 16 milliarder kroner, viser officielle opgørelser.

/ritzau/