Taliban kalder fredsmøde med USA en stor succes

Forhandlinger mellem oprørere og afghansk opposition i Moskva. Vi er tidligt i processen, siger USA-general.

Lederen for en delegation af afghanske talibanfolk i Moskva siger, at fredsforhandlinger med USA i sidste måned var en succes.

Mødet fandt sted i Qatar, og her blev parterne enige om en amerikansk tilbagetrækning fra Afghanistan ifølge Taliban.

Mødet i den russiske hovedstad er mellem Taliban og afghanske oppositionspolitikere. Blandt dem den tidligere præsident Hamid Karzai.

Der deltager således ikke medlemmer af den afghanske regering.

I Washington siger general Joseph Votel, der er leder for den amerikanske centralkommando, at forhandlingerne ikke er nået langt.

»Jeg vil karakterisere, der hvor vi er nu i processen, som meget, meget tidligt i processen,« siger han under en høring i Senatet.

»Vi anerkender klart, at de (den afghanske regering red.) er nødt til at være en del af denne løsning og må være med i forhandlinger om aspekter af dette. Vi kan ikke gøre det på deres vegne,« lader Votel forstå.

Under mødet i Moskva har Taliban krævet en ny forfatning, skriver nyhedsbureauet AFP.

»Kabul-regeringens forfatning er ugyldig. Den er blevet importeret fra Vesten, og er en forhindring for fred,« siger Sher Mohammad Abbas Stanikzai, der leder de radikale islamisters delegation.

»Vi ønsker en islamistisk forfatning,« tilføjer han.

Der har ikke været inviteret folk fra den afghanske regering med til mødet i Moskva. Men nogle af rivalerne til den afghanske præsident, Ashraf Ghani, er i den russiske hovedstad. Den mest prominente blandt dem er tidligere præsident Karzai.

I Washington kom det i slutningen af 2018 frem, at præsident Donald Trump ville have ikke bare de amerikanske soldater i Syrien hjem, men også soldaterne i Afghanistan. Siden er der kommet uklare meldinger fra Det Hvide Hus om, hvor man er på vej hen.

Ghanis allierede i Washington insisterer på, at det er den afghanske regering, der skal lede fredsprocessen.

/ritzau/Reuters