Stort gennembrud: Nyt antibiotikum fundet

Videnskabsmænd hylder nyt antibiotikum som en mulig »gamechanger« i kampen mod antibiotika-resistens.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: En gruppe forskere fra et universitet i Boston, USA, har for første gang i 30 år fundet en ny type antibiotikum. Det har fået navnet Teixobactin, skriver The Telegraph.

Det kan være et gennembrud i kampen mod den stigende resistens over for de lægemidler, der i øjeblikket er til rådighed. Både fordi, det er et nyt antibiotikum, men ikke mindst på grund af måden det er fundet på, som måske kan bane vejen for en hel ny generation af antibiotika.»Teixobactin viser, hvordan vi kan bruge en ny strategi og udvikle forbindelser, som bakterier ikke er resistente overfor,« fortæller professor Kim Lewis, der er direktør for Antimicrobial Discovery Centre, til The Telegraph.Forskerne har fundet frem til Teixobactin ved at bruge en elektronisk chip til at gro mikrober i jorden og derefter isolere deres antibiotiske kemiske forbindelser. De opdagede, at en forbindelse, Teixobactin, var meget effektiv mod almindelige bakterielle infektioner. De håber nu, at mange flere antibiotika kan opdages via samme metode.

Det nye antibiotikum kan behandle mange almindelige bakterielle infektioner såsom tuberkulose og sepsis, og det kan være til rådighed for sundhedsverdenen inden for fem år.

Forskerholdet mener ikke, bakterier kan blive resistente overfor det nye antibiotikum de næste 30 år.

Test på mus har allerede vist, at Teixobactin virker godt mod infektioner, uden at der kommer bivirkninger. Forskerholdet er nu ved at opskalere koncentrationen, så det kan testes på mennesker.

Det første antibiotikum penicillin blev opdaget ad Alexander Fleming i 1928, og siden er mere end 100 forbindelser fundet, men ingen ny gruppe siden 1987.