Spansk lokofører talte i telefon under ulykke

Toget kørte af sporet med 153 kilometer i timen, fremgår det af togets sorte boks, som politiet nu har undersøgt.

Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SPANIEN: Den spanske lokomotivfører talte i telefon med en kollega fra det spanske togselskab, da hans tog i sidste uge kørte af sporet i et sving og kostede 79 personer livet.

Det oplyser en domstol i Galicien-regionen ifølge avisen El País, efter at spansk politi har undersøgt togets sorte boks.

»Få minutter inden toget blev afsporet, modtog han et opkald på sin arbejdstelefon, der skulle give ham oplysninger om den rute, han skulle tage for at komme til Ferrol. At dømme ud fra samtalen og baggrundsstøjen lader det til, at føreren har kigget på et kort eller et stykke papir,« skriver domstolen i en meddelelse.

Den sorte boks viser også, at toget kørte 192 kilometer i timen kort inden ulykken. Få sekunder inden ulykken blev togets bremser aktiveret, og toget blev derfor afsporet med 153 kilometer i timen. Fartgrænsen på den pågældende strækning er 80 kilometer i timen.

Samtlige otte af togets vogne blev afsporet og smadrede ind i en betonmur på ruten mellem hovedstaden Madrid og havnebyen Ferrol.

Lokoføreren blev ved et retsmøde søndag sigtet for 79 tilfælde af uagtsomt manddrab. Han blev løsladt fra politiets varetægt, men fik frataget sit pas og skal melde sig i retten en gang om ugen, mens efterforskningen står på.

Spanske aviser har tidligere skrevet, at udskrifter af samtalen mellem lokomotivføreren og kontrolcentret viser, at han var klar over, at han kørte for stærkt i svinget.

Indenrigsminister Jorge Fernandez sagde allerede lørdag, at der var nok beviser til at sigte lokoføreren for uagtsomt manddrab.

Mandag blev der afholdt en mindeceremoni for togulykkens ofre i katedralen i Santiago de Compostela, og her deltog blandt andre premierminister Mariano Rajoy, kronprins Felipe og kronprinsesse Letizia.