Rusland vil respektere afstemning på Krim

Den russiske udenrigsminister fastslår, at russerne ikke vil invadere det sydøstlige Ukraine, men siger samtidig, at regeringen i Kreml vil respektere søndagens afstemning på Krim om russisk eller ukrainsk tilhørsforhold.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Rusland har ingen planer om at invadere Krimhalvøen i Ukraine, men landet vil samtidig respektere resultatet af søndagens afstemning om Krimhalvøens fremtidige tilhørsforhold.

Sådan lyder det fra den russiske udenrigsminister, som fredag har holdt et timelangt møde med sin amerikanske kollega, John Kerry.

»Vi vil respektere Krimborgernes vilje i den kommende afstemning. Den Russiske Føderation har ikke og kan ikke have planer om at invadere den sydøstlige region i Ukraine,« siger Sergej Lavrov ifølge Reuters.

Han understreger samtidig, at russerne og Vesten ikke har en fælles vision for Ukraine, hvor den anspændte situation efter Viktor Janukovitjs afgang har givet anledning til gnidninger mellem Rusland og USA.

Lavrovs forsikringer om, at Kreml ikke har planer om en invasion af Krim, gør dog ikke det store indtryk på amerikanerne. De er parate til at indføre sanktioner mod Rusland, såfremt landet indtager Krim, lyder det fra John Kerry.

»Hvis Rusland (...) øger spændingen eller truer det ukrainske folk, vil det naturligvis medføre et større modsvar, og det vil få konsekvenser,« fastslår han.

Den amerikanske udenrigsminister gør det også klart, at enhver russisk accept af søndagens afstemning set med amerikanernes øjne vil være en »annektering af Krim via bagdøren«. Men amerikanerne forventer ikke, at den russiske præsident vil træffe en beslutning om Krim, før søndagens afstemning er slut.