Rusland presser tjekkerne på missilskjoldet

Ruslands øverste militære chef lægger pres på regeringen i Tjekkiet. Landet begår en "stor fejltagelse", hvis det lægger jord til dele af det amerikanske missilskjold, lyder det advarende.

Udsigten til at USA vil etablere et missilskjold, hvis enkelt-dele skal placeres i en række østeuropæiske lande har fået den russiske ledelse til at indlede et diplomatisk felttog, der skal forpurre planen.

Russerne anser det amerikanske missilskjold, der skal yde beskyttelse mod raketter fra såkaldte slyngelstater, som en sikkerhedsrisiko vendt mod Rusland. Derfor var den øverste chef for de russiske styrker, Yuri Baluyevsky tirsdag i Prag, for at tale med den tjekkiske forsvarsminister under fire øjne.

Og på selve 39-årsdagen for den sovjetisk ledede Warszawa-pagt invasion af Tjekkoslovakiet hvor russiske kampvogne knuste det såkaldte "Forår i Prag" lød det fra den russiske forsvarschef:

"Vi mener, at det vil være en stor fejltagelse, hvis regeringen giver tilladelse til opførelse af en radar på tjekkisk territorium."

Tjekkiet er lige som Polen, hvor der også er planer om at opføre dele af missilskjoldet, tidligere sovjetiske lydstater og var med i Warszawa-pagten. Efter Murens fald og demokratiseringen af Østeuropa har Rusland haft svært ved at vænne sig til, at NATO er rykket helt frem til dets grænser, og det er den frustration der kommer til udtryk i den russiske forsvarschefs udtalelser.

Fra russisk side søger man derfor at presse tjekkerne til at vente til efter det amerikanske præsidentvalg i slutningen af 2008, med at træffe den endelige beslutning.

"Jeg og mine russiske kolleger beder ganske simpelt om at lade beslutningsprocessen fortsætte til efter oktober-november 2008 - af indlysende årsager," lyder det fra den russiske forsvarschef.

Den tjekkiske forsvarsminister Martin Bartak siger: "Den vigtigste ting jeg kan sige er, at der endnu ikke er truffet nogen beslutning. "