Rusland opretter hjemmeside, der stempler internationale medier som »fake news«

Det er ikke kun Donald Trump, der snakker om »fake news«. Nu bruger det russiske udenrigsministerium også udtrykket til at afvise kritiske historier fra internationale medier.

Sergej Lavrov, den russiske udenrigsminister. Her fra 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAURIZIO GAMBARINI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Rusland overvejer at sende Snowden retur til USA,« »Rusland planlagde at vælte Montenegros regering,« »Favoritten til det franske præsidentvalg siger, at Rusland hacker ham« og »Vitaly Churkin er den femte mistænkelige dødsfald indenfor tre måneder blandt russiske diplomater.«

Således lyder overskrifterne på fire af de historier, som Ruslands udenrigsministerium nu offentligt har kategoriseret som »fake news«. Det er ellers artikler, der stammer fra velrenommerede medier som Bloomberg, Telegraph og NBC News. Men der er tale om løgne og forkerte oplysninger, mener russiske udenrigsministerium.

I alle fire tilfælde har udenrigsministeriet taget et billede af artikler, linket til dem og sat et stort, rødt stempel henover billederne med påskriften: »FAKE«, der betyder »falsk« eller »usandt«, samt teksten »False information! It contains,« der kan oversættes til »Indeholder falske informationer!«. Billedet er beskåret, så man ikke kan se resten af teksten.

Hvilke dele af artiklen, der er usande, specificerer det russiske udenrigsministerium dog ikke. I stedet skriver de: »Denne artikel fremsætter information, der ikke stemmer overens med virkeligheden«. Et budskab man i øvrigt kan få på både engelsk og russisk.

Dermed fortsætter den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, tilsyneladende den linje, den amerikanske præsident, Donald Trump, har lagt over for flere store amerikanske og internationale medier.

»De FALSKE NYHEDSMEDIER (New York Times, NBC News, ABC, CBS, CNN) er ikke min fjende, det er det amerikanske folks fjende,« skrev Donald Trump eksempelvis på Twitter den 17. februar, ligesom han flere gange både i taler og på pressemøder har kritiseret visse medier for at bringe forkerte historier og falske oplysninger.

Det er dog værd at bemærke, at det russiske udenrigsministerium ikke skyder på nationale medier, som Trump gør det. I stedet har der hidtil været tale om britiske og amerikanske medier – deriblandt New York Times, som der altså bliver langet ud efter i både Washington og Moskva, men som også så en stor stigning i antallet af abonnenter efter Donald Trumps valgsejr i november.

Ifølge Reporters Without Border, der hvert år laver en oversigt over pressens frihed i alle verdens lande, placerede pressefriheden i Rusland sig på en lidet flatterende 148. plads ud af de opgjorte 180 lande. USA indtog en 41. plads, lige foran lande som Burkina Faso og Botswana. Opgørelsen for 2016 er dog lavet, inden Donald Trump overtog nøglerne til det hvide hus.

Samme rangliste viser i øvrigt, at Finland, Holland og Norge er de lande, hvor pressefriheden er størst. Derefter følger Danmark på en fjerdeplads, mens New Zealand runder top fem af.