Rusland godkender europæisk observatørmission

Rusland har torsdag ændret holdning til en OSCE-ledet observatørmission i Ukraine. Holdningsændringen kommer efter massivt pres fra Tyskland og USA.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RUSLAND: Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og USAs udenrigsminister, John Kerry, var torsdag ude at advare Rusland i en usædvanlig skarp tone om landets adfærd i Ukraine. Og det ser nu ud til at have haft en positiv effekt. I hvert fald har russerne ændret holdning angående en europæisk observatørmission til den ukrainske halvø Krim. Det skriver Reuters.

Indtil torsdag har Rusland været det eneste medlemsland af de 57 medlemmer af OSCE, som ikke har ønsket politiske observatører på Krim.

Den schweiziske ambassadør for OSCE, Thomas Greminger, kalder Ruslands holdningsskifte for »et vigtigt skridt«.

»Rusland støtter idéen om en hurtig godkendelse og hurtig indsættelse af en særlig overvågningsmission i Ukraine. Det er helt klart en positiv udvikling,« siger Thomas Greminger ifølge Reuters.

Schweiz, som er formand for OSCE i denne periode, har forslået at sende en observatørmission på 100 mand til Ukraine for at vurdere menneskerettighederne, etniske problemstillinger, sikkerhed og andre faktorer, som kan hjælpe Ukraine ud af krisen.

Sådan en mission kræver enighed blandt samtlige medlemmer af OSCE, og indtil torsdag har russerne altså spillet veto-kortet.

Angela Merkel advarede tidligere torsdag russerne om, at det vil forårsage »massive skader« på Rusland både økonomisk og politisk, hvis ikke landet ændrer kursen drastisk i forhold til Ukraine.

Det første skridt er nu angiveligt taget, og Thomas Greminger har bedt om omgående handling fra OSCE for at få observatørmissionen sat i gang.