Rusland åbner korridor for korneksport fra Ukraine

Rusland har forladt ø i Sortehavet for at demonstrere, at der er åbnet korridor for korneksport fra Ukraine.

Et satelitbillede af Zmiinyi-øen – Slangeøen – i Sortehavet. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rusland har forladt Zmiinyi-øen – Slangeøen – i Sortehavet for at demonstrere, at der er åbnet korridor for korneksport fra Ukraine. Det oplyser det russiske forsvarsministerium.

I Ukraine bekræfter præsidentkontoret, at russiske soldater er trukket tilbage fra Slangeøen.

Russerne besatte Slangeøen den dag, hvor de indledte invasionen. Øen blev kendt i hele verden, da ukrainske grænsevagter på øen afviste at overgive sig, da de stod over for et russisk krigsskib.

Et fragtskib med 7000 ton korn forlod torsdag formiddag en ukrainsk havn, sagde prorussiske embedsmænd ifølge AFP.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, lovede onsdag FNs generalsekretær, António Guterres, at Rusland vil samarbejde med FN for at undgå en global fødevarekrise.

I erklæringen fra Lavrov blev der dog ikke afgivet nogle konkrete løfter.

I sidste uge forlod et tyrkisk fragtskib den ukrainske havneby Mariupol. Det skete, efter at Tyrkiet havde ført »konstruktive« forhandlinger med Rusland om korneksport fra Ukraine.

Den russiske invasion af nabolandet Ukraine sidst i februar skabte store forstyrrelser i kornleverancerne til de internationale markeder. Det har tvunget priserne på fødevarer i vejret, og der truer nu sultkatastrofer og hungersnød i en række lande, som er stærkt afhængige af ukrainsk korn

Landbrugslandet Ukraine var engang kendt som »Sovjetunionens kornkammer«. Siden Ruslands invasion har det desperat forsøgt at eksportere store mængder af korn via veje, floder og jernbaner for at dæmpe en krise med stigende madpriser mange steder på grund af kornmangel.

Vestlige ledere, heriblandt Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, har indtrængende opfordret Rusland om at lempe den globale fødevarekrise ved at gøre det muligt at eksportere korn fra blokerede ukrainske havne.

Fødevarekrisen var et af de store emner på G7-topmødet i Bayern i sidste weekend.

FNs Flygtningeorganisation, UNHCR, har advaret om, at fødevarekrisen vil tvinge mange flere af verdens fattige på flugt.

/ritzau/Reuters