ROJ-kronvidne skyder tilbage

Den tidligere direktør for ROJ TV skyder nu tilbage mod kritikken af ham og hans motiver. For nylig fortalte han i Berlingske Tidende om de tætte bånd mellem ROJ TV og PKK, der er på EUs terrorliste.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiets kronvidne i sagen mod den kurdiske TV-station ROJ TV giver nu svar på tiltale af den voldsomme kritik af hans person og hans motiver. Den tidligere direktør for ROJ TV, Manouchehr Zonoozi, fortalte i Berlingske Tidende i maj om de tætte økonomiske og personlige bånd mellem TV-stationen og PKK, der står på EUs terrorliste. Det blev modtaget med vrede blandt mange kurdere, og af frygt for repressalier har politiet skærpet sikkerheden omkring den tidligere direktør. Så sent som i mandags såede Enhedslisten tvivl om hans motiver til offentligt at fortælle om sagen. Partiets retsordfører, Line Barfod, peger i et spørgsmål til justitsminister Lars Barfoed (K) på, at Zonoozi i februar blev dømt til at betale knap 500.000 kr. tilbage til sin gamle arbejdsgiver.

Zoonoozi vred

Det vækker dog vrede hos Zonoozi, der peger på, at han gik til politiet med sin viden allerede i april 2009 - lang tid før dommen. »Jeg føler mig stadig afpresset og snydt af ROJ TV, men det er stadig ikke det primære i denne sag. At jeg af folk i ROJ TV er blevet forsøgt afpresset og truet til at underskrive et dokument, hvor jeg fraskrive mig 20 procent af mine aktier i ROJ TV, er heller ikke hovedårsagen,« skriver Zonoozi og tilføjer: »Det er ROJ TVs forhold til PKK, dette her handler om. Ikke om mine erfaringer med ROJ TV som en god eller dårlig arbejdsplads,« påpeger han i et åbent brev, der bliver bragt i Berlingske Tidende i dag. Her opfordrer han endvidere til en fredelig løsning på det kurdiske problem, der siden 1984 har været præget af PKKs væbnede kamp for kurdiske rettigheder. En kamp som har kostet i alt 38.000 menneskeliv på begge sider af konflikten.

Ond voldscirkel

»Mange drab og henrettelser er resultatet af PKKs strategi, og det er på tide at komme ud af den onde voldscirkel,« skriver Zonoozi i brevet og tilføjer: »En fredsmægler, som Norge har været det for Palæstina, kunne sammenkalde en »freds jirga«, som man ser det i Kabul i disse dage, med den tyrkiske stat og alle de kurdiske grupperinger, legitime såvel som illegitime, i et neutralt land som Danmark. Her kunne Danmark virkelig spille en enestående rolle som neutral fredsmægler mellem Tyrkiet og kurderne. Hvis sagen om forholdet mellem ROJ TV og PKK kunne lede til sådan en »freds jirga« ville meget være opnået.«