Resistent malaria risikerer at sprede sig

I Cambodja har malaria udviklet resistens mod det eneste effektive middel, der findes mod sygdommen. Forskere vurderer, at den resistente malaria nu vil sprede sig til Afrika.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN PUYGRENIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CAMBODJA: Malariaparasitter i Cambodja har udviklet resistens mod lægemidlet artemisinin, som er den eneste effektive medicin mod den dødelige sygdom, skriver Videnskab.dk. Resistensen vil ifølge flere forskere utvivlsomt sprede sig fra de cambodjanske malariaparasitter til resten af Asien - og inden for få år vil resistensen også nå til Afrika.

Afrika er ekstremt sårbar over for malaria, og endnu flere vil dø, når den resistente parasit når dertil, vurderer forskerne.

»Der er ingen tvivl om, at vi i en globaliseret verden vil se en hurtigere spredning af resistent malaria fra Asien til Afrika inden for de kommende år. Derfor er vi nødt til at overvåge resistensproblemet i Afrika og have planer for, hvor og hvordan vi sætter ind, når problemet opstår,« siger Michael Alifrangis fra Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet til Videnskab.dk.

For at undgå, at flere malariaparasitter fremover udvikler resistens, er det vigtigt, at folk tager artemisinin i kombination med andre malariapræparater, fordi det reducerer risikoen for, at der opstår resistens.

»Problemet med resistens øges, når malariamedicinen ikke benyttes korrekt. Derfor må vi styrke sundhedssystemerne i malariaområderne, så medicinen bliver benyttet korrekt. Så burde udviklingen af malariaresistens kunne begrænses,« siger seniorforsker i malaria ved Statens Serum Institut Michael Theisen til Videnskab.dk.

Det er ikke første gang, malariaparasitter har udviklet resistens. I 1960erne og frem mod slutningen af 1990erne var klorokin det mest udbredte middel mod malaria, men parasitten udviklede resistens mod midlet, så det ikke længere kan bruges. Det samme skete for stoffet sulfadoxine-pyrimethamine. Begge gange opstod resistensproblemet i Sydøstasien og spredte sig til Afrika.

Malaria koster hvert år cirka 660.000 mennesker livet.