Putin er på vej ind i varmen igen

EUs kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, besøger den russiske præsident for første gang siden krisen i Ukraine. Omstridt gasledning i Østersøen er på dagsordenen.

De seneste to år har Ruslands største erhvervskonference været en ensom affære for Vladimir Putin. Siden Rusland annekterede Krim-halvøen i 2014, har de vestlige regeringsledere over en bred kam takket nej til at vise sig side om side med Putin ved præsidentens årlige erhvervs­topmøde i Skt. Petersborg.

Men i år er det anderledes.

Torsdag ankommer en af EUs absolutte topfolk, kommissionsformand Jean-Claude Juncker, til konferencen i Putins hjemby. Fredag fortsætter festen, når den russiske præsident byder velkommen til Italiens premierminister, Mario Renzi. Også ministre fra Ungarn og Grækenland lægger vejen forbi konferencen. Sidste år deltog kun én EU-leder, Grækenlands regeringschef Alexis Tsipras.

I russiske medier er de fremtrædende gæster forlængst blevet udlagt som et tegn på en opblødning af EUs linje i forhold til Rusland.

Det statslige nyhedsbureau TASS konkluderer ligefrem, at enigheden i EU om at opretholde sanktioner mod Rusland nu smuldrer bort.

»Atmosfæren i Europa er forandret. Man hører mere på dem, der mener, at disse sanktioner skal afsluttes,« siger Fjodor Lukjanov, redaktør for tidsskriftet Russia in Global Affairs, til nyhedsbureauet.

Ifølge Kreml skal mødet desuden bruges til at diskutere en gigantisk udvidelse af den omstridte Nord Stream-rørledning, der løber tæt forbi Bornholm.

Russisk ønsketænkning

En svækkelse eller ophævelse af EU-sanktionerne ligner dog foreløbig russisk ønsketænkning. Sanktionerne er knyttet til udmøntningen af den såkaldte Minsk-fredsaftale i Østukraine. Og her raser den væbnede konflikt videre med uformindsket styrke.

Ifølge europæiske diplomater er der derfor allerede enighed i EU-kredsen om at forlænge sanktionerne i foreløbig seks måneder.

Men kilder i EU-Kommissionen siger samtidigt, at Jean-Claude Junckers besøg i Skt. Petersborg skal gøre det klart, at Moskva selv kan forbedre forholdet, hvis man tager de nødvendige skridt.

»Det har til formål at få dem ind i en ’Lad os gøre noget sammen’-modus,« siger en EU-embedsmand til Reuters.

Det er i sig selv nye toner. Men presset for at sætte skub i det grundstødte forhold til Rusland er voksende i flere EU-hovedstæder.

Lande som Italien, Ungarn og Grækenland har på grund af stærke handelsinteresser længe arbejdet for en opblødning af sanktionerne.

Modsat advarer flere øst- og nordeuropæiske lande mod at lette presset på Moskva, fordi det vil fjerne Ruslands incitament til at søge en mindelig løsning i Østukraine.

Det kommende EU-topmøde i december ser dermed ud til at blive stedet, hvor sanktionerne for alvor tages op til revision.

Rusland har samtidigt gjort det klart, at man vil bruge mødet til at lægge pres på EU for at få opbakning til et nyt gigantisk rørledningsbyggeri i Østersøen. Det er den såkaldte Nord Stream 2-ledning, der efter planen skal løbe parallelt med den eksisterende 1.200 kilometer lange rørledning.

Ifølge kritikere vil rørledningen øge Europas afhængighed af russisk gas og fratage det kriseramte Ukraine indtægter fra nuværende gastransit.

»Vi regner med, at der kommer en diskussion om Nord Stream 2 og om muligheden for at forny vores energidialog med EU,« siger Putins rådgiver Jurij Usjakov forud for mødet.

Rørledningen sætter Danmark i en nøglerolle, eftersom byggeriet kræver en miljø­godkendelse fra de danske myndigheder, hvis det får grønt lys fra EU-Kommissionen.