Professor: Usædvanligt at USA blander sig i svensk retssag

USA langer ud efter Sveriges håndtering af voldstiltalt rapper. Det er usædvanligt, mener professor.

A$AP Rocky (bagerst til højre) forlader her byretten fredag den 2. august, da han blev løsladt efter knap en måned i svensk fængsel. Dommen i sagen mod den voldstiltalte rapper ventes af falde den 14. august. Fredrik Persson/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Siden den amerikanske rapper A$AP Rocky blev varetægtsfængslet i Sverige den 5. juli for vold, har USA gentagne gange blandet sig politisk i sagen.

Blandt andet har USA's regering sendt en ekspert i gidselsager til Sverige. Han advarer i et brev til den svenske rigsadvokat om, at det vil få "negative konsekvenser" for de to landes forhold, hvis ikke sagen snart løses.

Indblandingen er usædvanlig, mener Martin Marcussen, som er professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

»Sverige og USA har haft et godt forhold, senest fordi Sverige er et af de få vestlige lande, som har en ambassade i Nordkorea. Mens USA har været fraværende i Nordkorea, har Sverige talt amerikanernes sag.«

»Det er interessant, hvis det forhold sættes over styr på grund af sådan en sag her,« siger han.

Ifølge Martin Marcussen er det nyt, at et land blander sig i sine allieredes anliggender.

»Vestlige lande har før haft meninger om mindre udviklede lande, men nu fortæller USA helt åbent en tæt allieret partner, hvordan de bør agere,« forklarer han.

Han peger også på, at USA's indblanding strider mod FN's Wienerkonvention, hvori der står, at fremmede diplomater ikke må blande sig i rettens gang i det land, de befinder sig i.

Martin Marcussen vurderer, at Trump har set sit snit til at vise sig som folkets præsident. Men set med danske briller hjælper det dog ikke hans image.

»Den her type sager, hvor Trump tramper på, hvad der nærmest er kernen i vores retsforståelse, kan kun være med til at forværre hans renommé i Danmark,« siger han.

Ifølge næstformand i Dommerforeningen og dommer ved Retten i Odense Karin Bøgh Pedersen får Trump slet ikke noget ud af at blande sig.

»Domstolene er uafhængige, og det er dommere også ifølge grundloven,« siger hun.

»Dommere hverken kan eller vil lade sig påvirke af politisk indblanding, uanset om det kommer inde fra landet eller som i dette tilfælde fra nogen uden for landets grænser,« siger hun.

Der ventes at falde dom i sagen om A$AP Rocky den 14. august.

Indtil da er han løsladt og lørdag netop hjemvendt til Los Angeles.

/ritzau/