A$AP Rocky afgiver forklaring i Stockholm: »Jeg vil have mit navn renset«

»Jeg vil have mit navn renset«, forklarede den verdenskendte rapper A$AP Rocky, da han torsdag afgav forklaring i Stockholm i den spektakulære sag om overfald. Rapperen erkender fortsat at have skubbet og trampet på en 19-årig mand, men nægter at have slået denne med en glasflaske. Ifølge eget udsagn var han skræmt over episoden, der skriver sig ind i en række ubehagelige episoder for rapperen.

ASAP ROCKY RÄTTEGÅNG
A$AP Rocky afgav i dag forklaring i retten i Stockholm. Han fortalte, at episoden med den unge mand skræmte ham, og at han med sit følge flere gange forgæves forsøgte at neddrosle episoden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Illustration: Anna-Lena Lindqvist/TT/Ritzau Scanpix

Rapstjernen A$AP Rocky har i dag for første gang afgivet forklaring i retten i den opsigtsvækkende sag om det angivelige overfald på en 19-årig afghansk mand, der skulle have fundet sted 30. juni.

»Jeg vil have retfærdighed, og jeg vil have mit navn renset. Retfærdighed for os alle,« forklarede han i retten i Stockholm.

A$AP Rocky har siden varetægtsfængslingen 2. juli nægtet sig skyldig og gør det stadig. Anklagemyndigheden i Stockholm har tiltalt ham og to andre, heriblandt hans livvagt, for »med vilje og kollektivt og efter aftale« at have overfaldet den 19-årige med slag og spark samt for at have slået ham i hovedet med en glasflaske.

A$AP Rocky, hvis borgerlige navn er Rakim Mayers, mener at have handlet i selvforsvar efter at være blevet forfulgt og provokeret af den unge mand. Han og de øvrige tiltalte bad flere gange – forgæves – den unge mand om at lade dem være og gå i en anden retning end dem, forklarer han. Men det udviklede sig til en voldelig konfrontation.

Rapstjernen har allerede tidligere erkendt at have skubbet og trampet på mandens arm, men nægter at have slået ham i hovedet med den omtalte flaske. Det bekræftede han ligeledes under sin forklaring torsdag, der grundet den store medieinteresse blev livetransmiteret af nyhedsbureauet Ritzau.

Anklageren har tidligere fremlagt blodige fotos af ofrets skader, blandt andet blodige sår på armene. Ifølge A$AP Rockys forsvarsadvokat, Slobodan Jovicic, kan skaderne dog skyldes fald eller glasskår, som har siddet under A$AP Rockys sko, da han trampede på manden.

Anklageren har imidlertid fremlagt et foto, der viser en hvid hættetrøje, som kan ligne den, A$AP Rocky bar under hændelsen. Ud af ærmet stikker en genstand, som anklageren mener er den omtalte flaske, som angiveligt er blevet slået mod den 19-åriges hoved.

I retten torsdag forklarede A$AP Rocky, at han ikke har slået med flasken, men erkendte at han har haft en flaske i hånden. Undervejs i den eskalerende konflikt samlede han og hans følge flasker op fra gaden, forklarede han i retten:

»Vi ville ikke have, at de (den 19-årige og ven, red.) skulle få fat i dem,« forklarede han, men understregede, at han satte flasken fra sig, inden den unge mand blev kastet hen ad gaden og tildelt slag og spark.

Den pågældende flaske er ødelagt og indgår som en del af sagens bevismateriale, men rapperen forklarede, at han »ikke smadrede nogen flaske« under optrinnet.

Episoden mellem den 19-årige og A$AP Rocky og følge er foreviget på flere forskellige videooptagelser, både overvågningsbilleder og sekvenser filmet af passerende samt videoer postet på rapperens egen Instagram-konto. I de mange videosekvenser fremlagt i retten kan man blandt andet høre, hvad der, ifølge anklageren, er en flaske, der bliver knust, inden man ser A$AP Rocky slynge den 19-årige gennem luften, hvorefter rapperen og hans følge tildeler den liggende mand flere slag og spark. Hvorvidt flasken bliver slået mod den unge mands hoved, jorden eller et tredje sted er endnu ikke klarlagt.

Skræmt

A$AP Rocky virkede rolig og afklaret under sin forklaring, hvor han desuden fortalte, at han og følget var »skræmt« over den 19-årige og hans vens opførsel.

»Fyrenes opførsel var meget underlig. Vi vidste ikke, hvad vi skulle forvente, og det var lidt skræmmende for os,« sagde A$AP Rocky i retten. Han mente, at den 19-årige og hans ven var påvirket af stoffer, fordi de på så frygtløs en måde henvendte sig til sikkerhedsvagten, og fordi de så »underlige ud i øjnene«.

Rapperen forklarede, at han og hans hold gik rundt i Stockholm, da den 19-årige og hans ven henvendte sig til Rockys sikkerhedsvagt, som »skubbede dem væk og bad dem om at gå«. Herefter skal den 19-årige, ifølge Rocky, have slået vagten to gange med sine høretelefoner.

Ifølge A$AP Rocky sagde han og følget flere gange, at de »ikke ville provokere eller have problemer«, hvilket bekræftes på flere videoer, men at den 19-årige og dennes ven blev ved med at følge efter dem og blandt andet sige »kom an, kom an«.

A$AP Rocky gav i retten tydeligt udtryk for, at han var utryg ved situationen, som han mener skriver sig ind i en række af episoder, der har fået ham til at være særdeles påpasselig.

»For ti måneder siden blev jeg i selskab med min fætter stukket med kniv i ansigtet. Mit hjem er inden for de seneste to år blevet udsat for røveri med pistol to gange. I Oakland blev min sikkerhedsvagt og jeg overfaldet i en elevator, og da politiet ankom, blev de stukket med kniv. Overfaldsmændene var høje på »meth«. Jeg ved ikke, hvad jeg skal forvente, når fremmede henvender sig. I øjeblikket tænkte jeg ikke på andet end at beskytte os selv,« forklarede han.

Der forventes at falde dom i sagen fredag 2. august. Dog har en ekstra retsdag været på tale, da det er svært at nå at afhøre alle sagens vidner i løbet af den afsatte tid.