PostNord i Sverige kan have mistet millioner af breve

Flere millioner breve, som PostNord i Sverige håndterede i 2016, kan være forsvundet. Britisk premierminister vil angiveligt skabe grobund for investeringer ved at skabe balance i statsbudgettet. Og FBI-chef fra 2001 til 2013 Robert Mueller skal lede undersøgelsen af Trumps påståede forbindelser til Rusland. Få overblik over nattens nyheder her.

Flere millioner breve, som PostNord i Sverige håndterede i 2016, kan være forsvundet. Foto: Henning Bagger/Scanpix 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

PostNord kan have mistet op mod 5,5 millioner breve i Sverige i 2016.

Det skriver Svenska Dagbladet (SvD) onsdag.

Den svenske avis er kommet frem til det tal efter en aktindsigt.

Den har vist, at 0,3 procent af de breve, som PostNord i Sverige udstyrede med en sporingschip i forbindelse med en kvalitetsundersøgelse sidste år, er forsvundet.

Helt konkret er 383 af de 125.600 testbreve med sporingschips i, som PostNord i Sverige sendte ud sidste år, forsvundet.

Sammenligner man det tal med, hvor mange breve PostNord i Sverige håndterede i 2016 - cirka 1,8 milliarder - bliver det til 5,5 millioner.

Der kan dog være forskellige forklaringer på, at brevene ikke længere kan spores.

Blandt andet kan de sporingschips, der blev placeret i brevene, være gået i stykker.

- 5,5 millioner er jo et skøn, men forudsat at denne undersøgelse er repræsentativ for hele PostNords brevhåndtering, så kan det nemt dreje sig om en eller flere millioner breve, siger Joakim Levin fra den svenske post- og telestyrelse til SvD.

Emma Riblom fra kommunikationsafdelingen i PostNord Sverige mener, at der er en ganske naturlig grund til, at de forskellige sporingschips er angivet som tabt.

- Den mest almindelige årsag er, at de er slukket eller ikke længere virker, siger hun til SvD.

Det har ikke været muligt for SvD at få aktindsigt i, hvor mange sporingschips der er gået tabt i årene før 2016.

PostNord i Sverige har ifølge SvD forsøgt at holde tallene for 2016 hemmelige.

Efter en hemmelig retssag valgt den svenske post- og telestyrelse dog at udlevere tallene til SvD, skriver avisen.

/ritzau/

Den britiske premierminister Theresa May vil angiveligt skabe grobund for investeringer ved at skabe balance i statsbudgettet. Her ses hun ved nyhedskonference i London 17. may. REUTERS/Stefan Wermuth Fold sammen
Læs mere
Foto: STEFAN WERMUTH.

May vil fjerne underskud for at polstre britisk økonomi

Den britiske premierminister, Theresa May, sætter alt ind, for at Storbritannien ved midten af det næste årti har slettet underskuddet på statsbudgettet.

Det skriver den britiske avis The Telegraph.

Balance i regnskabet skal bane vejen for flere investeringer og styrke økonomien i landet, der står over for en historisk skilsmisse med EU.

Theresa Mays parti, De Konservative, vil præsentere planerne for deres vælgere torsdag forud for parlamentsvalget 8. juni.

Finansminister Philip Hammond har tidligere anbefalet, at regeringen bør sigte mod at reducere underskuddet til 0,7 procent af bnp i finansåret 2021/2022.

Ifølge The Telegraph vil May også sænke selskabsskatten til 17 procent i 2020.

May vil ifølge avisen også præsentere planer om at afskaffe gratis skolemad for de yngste elever. Pengene skal i stedet gå til styrket uddannelse.

Theresa May vil i øvrigt forpligte sig til at begrænse indvandringen til landet. De Konservative giver dog ingen deadline på målsætningen, skriver The Telegraph.

Theresa May lovpriste det frie marked, inden briterne meldte sig ud af EU-fællesskabet.

Men nu vil premierministeren ikke afvise, at hendes kommende regering vil indføre stramninger på "dysfunktionelle markeder", hvor virksomheder udnytter huller i systemet.

Theresa May styrer mod et parlamentsvalg, hvor hun ifølge målinger står til en jordskredssejr, der ikke er set, siden Margaret Thatcher fik 144 mandater ved valget i 1983.

Theresa May skal efter valget forsøge at holde styr på den britiske økonomi, mens de komplicerede forhandlinger om betingelserne for den endelige udmelding af EU pågår.

Premierministeren har tidligere kaldt brexit-afstemningen for en "stille revolution", der har afsløret fejl i det moderne Storbritannien, der ikke længere kan ignoreres.

/ritzau/

Robert Mueller, der var chef for FBI fra 2001 til 2013 skal lede undersøgelsen af Trumps påståede forbindelser til Rusland. Arkivfoto. AFP PHOTO / SAUL LOEB. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB.

Tidligere FBI-chef Mueller skal lede Rusland-undersøgelse

FBI-chef fra 2001 til 2013 Robert Mueller skal lede undersøgelsen af Trumps påståede forbindelser til Rusland.

Det amerikanske justitsministerium har onsdag aften lokal tid udpeget den tidligere FBI-chef Robert Mueller til at stå i spidsen for en omfattende undersøgelse af Ruslands forsøg på at påvirke USA's præsidentvalg i 2016.

Det skriver flere amerikanske medier, heriblandt CNN.

Udnævnelsen kommer, efter at især præsident Donald Trumps politiske modstandere har krævet en uafhængig undersøgelse af Ruslands påståede forsøg på at påvirke præsidentvalget til fordel for Donald Trump.

Presset er blevet forstærket, efter at præsidenten i sidste uge fyrede James Comey som direktør for FBI, der tidligere stod i spidsen for undersøgelserne.

Donald Trump er kommet yderligere i søgelyset, efter at uddrag af James Comeys notater blev offentliggjort tirsdag.

Her fremgik det blandt andet, at Trump havde bedt James Comey om at indstille undersøgelserne af forbindelserne mellem den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn og russiske embedsmænd.

Amerikanske efterretningstjenester har tidligere bekræftet, at Rusland forsøgte at påvirke valget.

- Jeg har truffet beslutningen (om at udpege Robert Mueller, red.), fordi det er nødvendigt, hvis det amerikanske folk skal have tillid til udfaldet af undersøgelserne, siger vicejustitsminister Rod Rosenstein i en erklæring.

Robert Mueller kommer til at stå i spidsen for et udvalg af efterforskere, der arbejder uafhængigt af det amerikanske justitsministerium.

Mueller kan selv vælge sin stab og er ikke forpligtet til at holde justitsministeren orienteret om undersøgelsens forløb.

Robert Mueller har som særlig anklager beføjelser til at rejse tiltale mod eventuelle mistænkte i sagen.

Donald Trump har vedholdende nægtet, at hans kampagnestab samarbejdede med Rusland under præsidentvalget.

- Jeg har sagt det mange gange: En undersøgelse vil bekræfte, hvad jeg allerede ved - at der ikke var noget samspil mellem min kampagnestab og nogen udenlandsk enhed, udtaler præsidenten onsdag i en pressemeddelelse ifølge nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/

Undersøgelse af russisk indblanding i USA's præsidentvalg vil bare fastslå, hvad vi allerede ved, siger Trump. EPA/MICHAEL REYNOLDS Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS.

Trump afventer udvidet Ruslands-undersøgelse med sindsro

Den amerikanske præsident, Donald Trump, er overbevist om, at en undersøgelse af angivelig russisk indblanding i USA's præsidentvalg vil være spildte kræfter.

Det siger præsidenten, efter at justitsministeriet har udnævnt tidligere FBI-chef Robert Mueller som særlig anklager. Han skal nu lede undersøgelsen.

- Jeg har sagt det mange gange. En undersøgelse vil bekræfte, hvad vi allerede ved - at der ikke var noget samspil mellem min kampagnestab og nogen udenlandsk enhed, siger præsidenten i en pressemeddelelse.

Donald Trump regner med, at undersøgelsen bliver afviklet hurtigt.

- Jeg ser frem til, at denne sag bliver afsluttet hurtigt. I mellemtiden vil jeg utrætteligt kæmpe for folket og de sager, som betyder mest for vores lands fremtid, siger præsident Trump.

En undersøgelse af Ruslands angivelige forsøg på at påvirke det amerikanske valg har allerede været i gang, men Mueller bliver nu sat i spidsen som særlig anklager.

Stillingsbetegnelsen dækker over en form for efterforsker, der har udvidede beføjelser og uafhængighed sammenlignet med konventionelle efterforskere.

Robert Mueller får ansvaret for både at undersøge, hvorvidt Rusland påvirkede præsidentvalget, og hvorvidt Donald Trumps stab samarbejdede med russerne under valgkampen.

Han får beføjelser til at udnævne folk, der skal hjælpe med efterforskningen. Desuden kan han rejse tiltale mod mistænkte.

Udnævnelsen kommer, efter at især præsident Donald Trumps politiske modstandere har krævet en uafhængig undersøgelse af Ruslands påståede forsøg på at påvirke præsidentvalget til fordel for Donald Trump.

Presset er blevet forstærket, efter at præsidenten i sidste uge fyrede James Comey som direktør for FBI, der tidligere stod i spidsen for undersøgelserne.

/ritzau/Reuters