Overblik: Fem vigtige resultater fra det britiske valg

Konservativ sejr, valglussing til Labour og fremgang til nationalister er blandt de markante valgresultater.

En begejstret Boris Johnson på talerstolen efter Det Konservative Partis store sejr ved det britiske valg. Ben Stansall/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det er på mange måder et historisk valg i Storbritannien, der er løbet af stablen.

Brexit er kommet tættere på, mens de to store partier på hver deres måde har haft historiske valgresultater.

Her er et nedslag i nogle af valgets vigtigste resultater:

  • Stor konservativ sejr baner vejen for Brexit:

Det Konservative Parti med Boris Johnson i spidsen har sikret sig et absolut flertal i Underhuset og det største konservative flertal siden Margaret Thatchers valgsejr i 1987.

Dermed er kursen mod et britisk farvel til EU lagt, da det konservative flertal kan føre et brexit ud i livet uden om resten af parlamentet.

Storbritannien træder efter planen ud af EU 31. januar 2020, hvorefter flere udeståender om blandt andet handel skal forhandles på plads inden udgangen af 2020. Derfor har Johnson og co. stadig et stort stykke arbejde forude.

  • Labour-leder Corbyn træder tilbage efter historisk valglussing:

Oppositionspartiet Labour får det laveste antal sæder ved et valg til Underhuset siden 1935. Med 649 af de 650 valgkredse optalt har Labour vundet 203 pladser.

Som følge af det dårlige valg har Labour-leder Jeremy Corbyn meddelt sin afgang, selv om han er blevet genvalgt med stort flertal i sin valgkreds i Islington North. Corbyn træder tilbage som partileder efter en »tænkepause«.

  • Nordirland rykker tættere på Irland:

For første gang er nationalister i flertal i Nordirland. Vælgerne i den britiske provins har straffet det konservative parti DUP, som tidligere støttede den konservative regering i London.

Dermed vælger nordirerne en markant anden retning end det øvrige Storbritannien. At være nationalist i Nordirland betyder som oftest at støtte en tættere forening med EU-landet Irland.

  • Skotland kan være på vej mod uafhængighedsafstemning:

Det Skotske Nationalparti, SNP, går markant frem i Underhuset, hvor det står til 48 sæder. Partileder Nicola Sturgeon vil have skotterne til at stemme om uafhængighed fra Storbritannien. Det blev senest nedstemt ved en folkeafstemning i 2014.

»Der er et klart ønske og en stor opbakning til idéen om, at Skotland ikke skal være sammen med en Boris Johnson-regering og flås ud af Europa mod vores egen vilje,« siger hun.

  • Brexitpartiet begejstret over nul sæder i parlamentet:

Brexitpartiet har ledt en målrettet valgkampagne, der virker til at være lykkedes, selv om ingen af partiets kandidater får en plads i parlamentet.

Partiet, som EU-skeptiske Nigel Farage er leder af, har ikke udfordret de 317 sæder, som Det Konservative Parti vandt ved det seneste valg, da partiet ikke har ønsket at splitte stemmer imod EU.

I stedet er man gået specifikt efter at gafle stemmer fra Labour. Ifølge Farage har Brexitpartiet dermed haft en stor betydning for udfaldet af valget.

GRAFIK

Valgresultatet i Storbritannien 2019

/ritzau/