Konservative har absolut flertal – Labour får værste valg i 84 år – skotterne kræver ny folkeafstemning

Optællingen er endnu ikke helt færdig, men Det Konservative Parti er sikker på at få flertal i Underhuset.

 

Boris Johnson har vundet.

Det står helt klart, efter at Det Konservative Parti med mere end 326 vundne sæder ved torsdagens britiske parlamentsvalg har sikret sig et absolut flertal i Underhuset. Det er den største konservative valgsejr, siden Margaret Thatchers sejr i 1980erne.

Til gengæld er der tale om et svigende nederlag til Labour og formanden Jeremy Corbyn. Med kun fem udestående valgkredse står det klart, at Labour får det laveste antal sæder ved et valg til Underhuset siden 1935. Det viser resultater fra BBC.

GRAFIK

Valgresultatet i Storbritannien 2019

I Skotland stormer SNP frem, og partileder Nicola Sturgeon mener nu, at valget giver mandat til en ny folkeafstemning om skotsk løsrivelse fra Storbritannien.

»Der er et klart ønske og en stor opbakning til idéen om, at Skotland ikke skal være sammen med en Boris Johnson-regering og flås ud af Europa mod vores egen vilje,« siger Sturgeon.

 

Kort før klokken seks fredag morgen passerede Johnsons parti det afgørende antal mandater. Optællingen er endnu ikke færdiggjort, og de konservative står til at få endnu flere mandater. De styrer mod et stort flertal på flere end 70 mandater.

Det kan betyde, at Storbritannien kan forlade EU inden udgangen af januar. Det har været Boris Johnsons slogan gennem valgkampen, at briterne med ham ved magten langt om længe ville kunne komme gennem Brexit.

»Vi gjorde det,« proklamerede en stolt Boris Johnson tidligt fredag morgen, da hans sejr var helt sikker:

Briterne har taget en »uimodsigelig« beslutning om at få »Brexit gennemført,« sagde han.

»Vi har fjernet den ynkelige trussel om en folkeafstemning.«

KOnservative: Det er officieilt

Her er, hvad du ellers skal vide:

  • Det ledende oppositionsparti, Labour, fik det dårligste parlamentsvalg siden 1935. De første resultater viser, at Labour vil få 202 mandater. Jeremy Corbyn har derfor natten til fredag meldt ud, at han vil træde tilbage som partileder inden næste valg.
  • Partileder for Liberaldemokraterne, Jo Swinson, har mistet sit sæde i parlamentet. Hun har haft sædet i 12 et halvt år og i løbet af denne valgkamp ført kampagne på, at hun helt ønsker at annullere Brexit. Det har ikke virket. For nu har hun mistet sit sæde til Det Skotske Nationalparti (SNP).
  • SNP er stormet frem i de skotske valgkredse, og partileder Nicola Sturgeon blæser nu til kamp for en ny folkeafstemning om skotsk løsrivelse fra Storbritannien. Det har Boris Johnson allerede afvist.

 

Boris Johnson kaldte valgresultatet for »historisk,« Jeremy Corbyn mente, det var »skuffende«, og Jo Swinson syntes, det var »forfærdende«. Se deres reaktioner her:

Følg med direkte i det engelske valg her.

Opdateres.