Frederiksen venter kontant fase med meget snarligt Brexit

Statsministeren støtter Boris Johnsons idé om en hurtig forhandling om forholdet til EU.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Brexit skal effektueres nu, er meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S) efter det britiske valg, hvor premierminister Boris Johnson torsdag vandt en solid sejr.

Statsministeren er på vej ind til et møde om brexit med EU's stats- og regeringschefer i Bruxelles.

»Jeg tror, at vi ser Brexit om ganske kort tid, og så synes jeg, at Johnsons idé om, at vi tager en relativt kort forhandlingsperiode derefter for at få det hele på plads, faktisk er den rigtige måde at gøre det på,« siger hun.

Statsministeren hæfter sig især ved det solide mandat, som den britiske premierminister har fået.

Derfor kan det blive en »kontant fase«, man går ind i nu. Hun ser ingen grund til at trække usikkerheden længere. Heller ikke når det gælder fremtiden.

»Der er så mange ting, der skal på plads. Men ting bliver ikke nødvendigvis bedre af, at man bruger tre-fire år på det,« siger Frederiksen.

Før en sådan forhandling kan indledes, skal briterne formelt være ude af EU. Og det sker snart, vurderer statsministeren.

Hun kalder det »ærgerligt for Europa og for briterne«, at de forlader EU. Men eftersom det er beslutningen, så »kan vi lige så godt få det effektueret«.

»Europa er ikke noget uden briterne. Nu skal vi have et EU til at fungere uden dem. Men Europa har behov for, at Storbritannien og EU holder sammen - også selv om det er med Brexit som bagtæppe,« siger Frederiksen.

Danmark skal sikre en så tæt relation med Storbritannien som muligt, mener Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen. Han finder det godt, at der nu er udsigt til en mere afklaret situation mellem EU og Storbritannien.

»Frem for alt giver det en klarhed i forhold til, at vi nu får et Brexit, og den klarhed er godt, for nu har vi ventet i tre et halvt år.«

»Jeg havde selvfølgelig hellere set, at briterne var blevet som medlem af EU. Men de har truffet det valg, som de har, og derfor skal vi have en afklaring,« siger Ellemann-Jensen.

Det britiske parlament og Europa-Parlamentet skal stemme om og godkende udtrædelsesaftalen med EU, før brexit kan blive en realitet.

Det er planen, at briterne skal forlade EU med udgangen af januar 2020.

/ritzau/