OVERBLIK: Det handler LuxLeaks-sag om

To revisionsfolk og en journalist blev hevet i retten, fordi de afslørede store firmaers skattefidus.

Læs mere
Fold sammen

Luxembourg. Onsdag er der faldet dom i sagen mod de personer, der stod bag den såkaldte LuxLeaks-sag.

To tidligere ansatte i revisionsfirmaet PriceWaterhouse Coopers får betingede fængselsstraffe på henholdsvis 12 og ni måneder. En journalist, der også var tiltalt, frifindes.

Få her et overblik over sagen:

* November 2014

Aviser i adskillige lande afslører hemmelige skatteaftaler indgået mellem flere hundrede multinationale selskaber og Luxembourg.

Bag afsløringerne står The International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ) - en sammenslutning af undersøgende journalister.

Med baggrund i lækkede dokumenter fra det globale revisionsfirma PwC får offentligheden dermed for første gang indblik i, hvordan skattefidusen i Luxembourg er skruet sammen.

Listen med i alt 343 store virksomheder omfatter blandt andet Apple, Ikea, Pepsi, Amazon og Deutsche Bank.

Af de lækkede dokumenter fremgår det, at nogle virksomheder betaler under én procent i skat. Det er sket ved at kanalisere overskud til det lille fyrstedømme og dermed slippe for at betale skat i andre lande.

* April 2016

Retssagen mod whistleblowerne bliver indledt i Luxembourg. På anklagebænken sidder to tidligere ansatte i revisionsfirmaet PwC og en journalist.

Borgerrettigheds- og mediegrupper har kritiseret retssagen. Aktivistgruppen Eurodad kalder de anklagede for "helte".

* Juni 2016

De to tidligere ansatte i revisionsfirmaet PwC får betingede fængselsstraffe på henholdsvis 12 og ni måneder. Deres bødestraffe lyder på 1500 euro (11.000 kroner) og 1000 euro (7500 kroner).

En journalist, der også var tiltalt i sagen, frifindes for alle anklager.

Kilder: DR, Politiken.

/ritzau/