Obama: Atomaftale bygger ikke på tillid, men kontrol

USAs præsident hylder den aftale, som er blevet indgået med Iran om landets atomprogram. Aftalen bygger ikke på tillid, men på kontrol, konstaterer præsidenten.

USAs præsident Barack Obama foran vicepræsicent Joe Biden talte om atomaftalen med Iran, der kom i land efter 18  dages  intense forhandlinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Harnik
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Den amerikanske præsident Barack Obama siger, at Iran har beriget uran nok til at kunne fremstille flere atombomber, men at hovedparten af det berigede uran nu skal sælges på verdensmarkedet.

Det gælder for 98 procent af landets lager af beriget uran, siger præsidenten ifølge Reuters.

Det er en af hovedhjørnestenene i den aftale, som Iran har indgået med USA og fem andre stormagter, og som Obama mener ligger i lige linje med USAs tradition for diplomati, skriver Reuters.

På et pressemøde citerede Obama tidligere præsident Kennedys ord om, »at vi skal ikke forhandle af frygt, men heller ikke være bange for at forhandle«. En erklæring, der i sin tid blev fremsat i forbindelse med atomvåbenforhandlinger med Sovjetunionen.

Barack Obama siger videre, at den indgåede aftale har stoppet spredning af atomvåben i Mellemøsten, og at det internationale samfund vil blive sat i stand til at kontrollere, at Iran ikke kan udvikle et våben. Det skal ifølge præsidenten ske ved, at FN-inspektører får adgang til de iranske atomfaciliteter.

Aftalen sætter en stopper for mere end et årtis strid om - og frygt for - det iranske atomprogram, som er blevet mistænkt for at være vejen frem mod atomvåben og derfor er blevet mødt med sanktioner som modsvar.

Selvom Obama glæder sig over, at aftalen - der er en stor fjer i hatten for præsidenten - er kommet i hus, brugte han en meget ofte anvendt vending, nemlig, »at aftalen ikke bygger på tillid, men på kontrol«.

Samtidig fastslår den amerikanske præsident, at aftalen ikke løser alle udestående problemer med Iran. De to nationer har haft et stærkt fjendtligt forhold siden den iranske revolution for mere end tre årtier siden.

Derfor understreger den amerikanske præsident også, at de sanktioner, der er indført mod Iran på grund af landets overtrædelse af menneskerettighederne, fortsætter.

Obama giver også udtryk for, at han vil nedlægge veto mod alle bestræbelser på at forhindre aftalen i at blive ført ud i livet.