Netanyahu: Atomaftale er en historisk fejltagelse

Den nye atomaftale mellem Iran og seks stormagter møder skarp kritik i Israel.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu optrådte i september 2012 på FNs generalforsamling med en dramatisk »vi er her«-bombegrafik, som han passende kunne genbruge til sine udtalelser om atomaftalen med Iran. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISRAEL: Den længe ventede atomaftale mellem de seks stormagter og Iran, der landede tirsdag morgen, falder ikke i god jord hos Israels premierminister, Benjamin Netanyahu.

Han betegner ifølge nyhedsbureauet Reuters aftalen som en stor fejltagelse af historiske dimensioner.

»Iran vil få en sikker vej til atomvåben. Mange af de restriktioner, der skulle forhindre netop dette, vil blive ophævet,« siger Netanyahu inden et møde ned den hollandske udenrigsminister, Bert Koenders, i Jerusalem tirsdag formiddag.

»Iran vil få en jackpot - en kontant gevinst på hundreder af milliarder dollar - hvilket vil gøre det muligt at forsætte med at forfølge aggression og terror i regionen og i verden. Det er en stor fejltagelse af historiske dimensioner,« siger Netanyahu, der samtidig forsikrer, at han fortsat vil gøre, hvad han kan, for at blokere for Irans atomplaner.

Også Israels minister for kultur og sport, Miri Regev, kritiserer den nye atomaftale, som hun ifølge Fow News mener, er dårlig for den frie verden og menneskeheden. Hun opfordrer til yderligere lobbyvirksomhed mod aftalen og understreger, at den amerikanske kongres stadig bør blokere for den.

Mandag udtrykte også den israelske forsvarsminister, Moshe Yaalon, bekymring over aftalen, som han frygter vil tvinge den jødiske stat til at forsvare sig selv alene.

Atomaftalen mellem Iran og stormagterne USA, Frankrig, Storbritannien, Rusland, Tyskland og Kina præsenteres på et pressemøde tirsdag formiddag i Wien, efter forhandlingsparternes sidste møde i hovedkvarteret for FNs Internationale Atomenergiagentur (IAEA) klokken 10.30 dansk tid.