Ny tysk venstrefløjsbevægelse: Vi går på gaderne som De Gule Veste

Aufstehen er navnet på den nye tyske venstrefløjsbevægelse, som med inspiration fra protesterne i Frankrig lover, at der også vil finde demonstrationer sted i Tyskland i det kommende år.

Sahra Wagenknecht ankommer til pressekonferencen i Berlin, hvor hun lover, at den nyopstartede venstrefløjsbevægelse vil være synlig på de tyske gader i 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBIAS SCHWARZ

Sahra Wagenknecht ønsker ikke vold. Men hun forstår godt, hvordan demonstrationerne i Frankrig blev voldelige.

Det handler om indestængt vrede mod systemet og dem, der sidder på magten. Den samme vrede findes i Tyskland, hvor hun holder til. Nu vil hun som frontfigur i den nye tyske venstrefløjsbevægelse Aufstehen gøre De Gule Veste efter i 2019. Hun vil sætte demonstrationer og protester i gang i Tyskland, skriver The Guardian.

»Vi har store planer for næste år, ikke mindst fordi vi anerkender, at når folk går på gaderne for at protestere – især dem, der ikke har haft en politisk stemme i mange år og genopdager den gennem demonstrationer – kan politisk forandring forekomme,« siger hun på et pressemøde i Berlin til The Guardian:

»Det er dét, vi ser i Frankrig lige nu,« siger hun.

Hendes bevægelse blev skabt i september, men har allerede 170.000 medlemmer. Den er modelleret efter lignende protestbevægelser i både Frankrig og Storbritannien.

Demonstrationerne i Frankrig har for alvor overbevist hende om, at man ikke behøver at være et politisk parti for at opnå politisk forandring. Hun understreger dog, at hun ikke ønsker vold, sådan som der har været voldelige sammenstød ved demonstrationerne i Frankrig:

»Men man bliver nødt til at forstå, at det er et udtryk for indestængt vrede. Det kommer ikke ud af ingenting,« siger hun om volden i De Gule Vestes demonstrationer, inden hun forklarer, at hun ikke endnu kan fortælle, hvordan Aufstehens protester kommer til at tage sig ud:

»Vi bliver synlige på gaden og i offentligheden i 2019,« siger hun.

Hun har selv en politisk baggrund i venstrefløjspartiet Die Linke. Blandt hendes støtter er prominente tyske forfattere, historikere og skuespillere og vælgere fra venstrefløjen.

Men hendes kritikere kommer også hovedsageligt fra hendes eget bagland. Die Linke, der blev formet i 2007, frygter, at hendes protestbevægelse kan blive partiets undergang. Fra Socialdemokraterne lyder det, at hun er på et »egotrip,« skriver The Guardian.

Hun håber, at den voksende ulighed, løndumping og frustration over regeringens manglende evne til at håndtere de problemer, Tyskland står over for, vil motivere tyskerne til at gå på gaden.

En række af de franske demonstrationer har ført til voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi. To mennesker har mistet livet, og 750 er blevet kvæstet. 136 af dem er politifolk, skriver Ritzau.