Ny hollandsk regering i lommen på Wilders

Det hollandske regeringsparti kristendemokraterne er bekymrede over, at islamkritikeren Geert Wilders bliver den afgørende støtte for ny borgerlig regering i Holland.

Regeringsdannelse i Holland. Frihedspartiets Geert Wilders i midten holder hånden under en mindretalsregering bestående af Kristendemokraterne og det liberale VVD. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHIL NIJHUIS

BRUXELLES: 111 dage efter det hollandske parlamentsvalg ser landet nu endeligt ud til at få en regering.

De to store borgerlige partier, kristendemokraterne og det liberale VVD, ventes i morgen at gå til dronning Beatrix og meddele, at de vil danne en mindretalsregering. Men det bliver ikke uden rynker i panden.

Regeringen bliver afhængig af støtte fra Geert Wilders' Frihedsparti, der vandt 24 ud af 150 mandater ved valget i juni, og i de borgerlige partiers rækker er der betydelig skepsis over for, om et sådant samarbejde kan fungere.

»Jeg går entusiastisk til sagen,« siger formanden for VVD, Mark Rutte, der forventes at blive ny premierminister.

De borgerlige partier har i månedsvis forhandlet med Geert Wilders om grundlaget for et samarbejde. Det stod hurtigt klart, at Wilders ikke kunne komme med i selve regeringen. Men efter intense drøftelser i de seneste uger har de tre partier hamret et omrids ud af et program, som den nye regering skal følge.

Det indeholder først og fremmest offentlige besparelser og en forhøjelse af pensionsalderen til 66 år. Samtidig vil Holland skære betydeligt i sin store hjælp til udviklingslandene. Derimod er det fortsat usikkert, om der bliver stramninger i landets indvandringslovgivning.

Geert Wilders har i de seneste uger dæmpet ned på sin stærkt anti-islamiske retorik for at gøre sig mere salonfähig for de borgerlige partier. Selv om han den 11. September deltog i en demonstration i New York mod bygningen af en moske i det sydlige Manhattan, har han også overtalt mere rabiate medlemmer af sit parti til at holde sig tilbage.

Alligevel er der især hos kristendemokraterne bekymring for, at Hollands internationale image vil lide skade, hvis Wilders kommer til at fremstå som den stærke mand i landets politik. Den mangeårige tidligere premierminister Ruud Lubbers fra kristendemokraterne har skarpt advaret mod et samarbejde med Wilders. Partiets medlemmer skal på et ekstraordinært landmøde i weekenden endeligt afgøre, om de vil godkende det nye regeringssamarbejde.

Det er første gang i et halvt århundrede, at Holland skal regeres af en mindretalsregering, og politiske kommentatorer spåede i går, at den kan få en kort levetid. Det vil afhænge af, om Wilders udviser politisk disciplin nok.