Merkel anklager indvandringskritisk højrepolitiker for racisme

Tonen spidser til i den tyske valgkamp. AFD-politikeren Alexander Gauland vil sende socialdemokratisk viceformand tilbage til Tyrkiet. Nu går Angela Merkel til modangreb.

Foto: MICHAEL KAPPELER. Uaccetabelt og racistisk. Kansler Angela Merkel lægger afstand til AFD-politikers angreb på socialdemokrat med tyrkiske rødder.
Læs mere
Fold sammen

BERLIN: »Det går slet ikke.«

Den tyske kansler Angela Merkel var klar i mælet, da hun tirsdag mødte den forsamlede presse på hjemmebanen Kanzleramt i Berlin.

»Det er en racistisk bemærkning, der skal fordømmes klart og tydeligt«, sagde Merkel.

Dermed sigtede Angela Merkel til højrepolitikeren Alexander Gauland, en af de ledende figurer i det indvandringskritiske højreparti Alternative für Deutschland.

Under et valgmøde i byen Eichsfeld i Thüringen vakte Gauland lørdag opsigt med et direkte angreb på den socialdemokratiske viceformand Aydan Özoguz.

»Og det kommer fra en tysk-tyrker. Inviter hende til Eichsfeld og forklar hende så, hvad der er specifik tysk kultur. Derefter kommer hun aldrig tilbage hertil, og vi vil gud ske tak og lov også kunne dumpe (entsorgen, red.) hende i Anatolien«, sagde Gauland.

​Tysk kultur

AFD-spidskandidatens ønske om at sende Özoguz tilbage til Tyrkiet kommer efter en bemærkning. som den socialdemokratiske politiker fremsatte tidligere på året. »Udover sproget kan man ikke identificere en særlig tysk kultur«, sagde Özoguz i et interview med avisen Tagesspiegel.

Aydan Özoguz blev født af tyrkiske forældre i Hamborg og har haft tysk statsborgerskab i godt 30 år. I 2004 meldte hun sig ind i SPD.

Mandag forsvarede Gauland sin udtalelse, men beklagede ved samme lejlighed dele af sin sprogbrug. »Jeg skulle ikke have brugt ordet ’entsorgen’ (dumpe, smide ud som skrald, red.)«, sagde AFD-politikeren i et interview med højreavisen Junge Freiheit.

»Fru Özoguz har hverken noget at gøre i forbundsregeringen eller i Tyskland. Hun er hverken bekendt med vores kultur eller med menneskene i dette land.«

Dermed er tonen skærpet i valgkampen forud for efterårets forbundsdagsvalg. Alexander Gauland og Alternative für Deutschland fører valgkamp på at angribe kanslerens flygtningepolitik som uansvarlig.
På tirsdagens pressekonference forsvarede Angela Merkel sin beslutning om at åbne de tyske grænser for syriske flygtninge i Ungarn i efteråret 2015.

»Det var rigtigt og vigtigt, at vi tog i mod de mennesker i den undtagelsessituation.«, sagde kansleren.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Berlin