Løsladt Pussy Riot-medlem varsler nye protester

Kun få timer efter sin løsladelse lovede Jekaterina Samutsevitj, at hun ville fortsætte de politiske protester mod den russiske præsident.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RUSLAND: - Vi er ikke færdige, ej heller skal vi afslutte vores politiske protester.

Sådan sagde Pussy Riot-medlemmet Jekaterina Samutsevitj i et interview med CNN umiddelbart efter sin løsladelse onsdag.

- Situationen i landet er blevet værre siden vores optræden, og selve retssagen er et vidnesbyrd om det. Pussy Riot eksisterer stadig og vil gennemføre flere protestoptrædener, fortsatte hun og tilføjede, at rygterne om splittelse i gruppen er ubegrundede:

- Vi er nødt til at handle på en sådan måde, så de (russiske myndigheder, red.) ikke kan få noget at vide om vores koncerter, inden de finder sted, og dermed anholde os.

Den 30-årige Jekaterina Samutsevitj fortalte yderligere, at hun fremover vil være »mere forsigtig« i sine handlinger.

Samutsevitj blev onsdag sat på fri fod af en appeldomstol, men vil senere modtage en betinget dom. Derimod skal to andre medlemmer af den Putin-kritiske punkgruppe, 24-årige Maria Aljokhina og 22-årige Nadesjda Tolokonnikova, forblive fængslet.

De tre kvinder afbrød i februar en gudstjeneste i Moskvas Frelserkirke, hvor de fremførte en såkaldt punkbøn til Jomfru Maria, som de bad om at »jage præsident Vladimir Putin ud fra Rusland«.

Web-tv: Medlem af Pussy Riot løsladt

Måneden efter blev de anholdt for deres aktion, og i august blev de hver idømt to års ubetinget fængsel for - hvad en russisk domstol kalder - »optøjer motiveret af religiøst had«. Kvinderne har dog under hele sagen forsvaret sig med, at deres aktion var politisk og ikke religiøs.

Samutsevitj fik ændret sin dom til betinget fængsel, idet dommeren vurderede hendes rolle i fremførelsen af bønnen for mindre væsentlig.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) mener, at behandlingen af de tre aktivister tegner et billede af et Rusland, hvor basale frihedsrettigheder ikke kan garanteres, og selvom han mener, det er positivt, at Jekaterina Samutsevitj er blevet løsladt, finder han det stærkt kritisabelt, at de andre dømte medlemmer fortsat skal være fængslet.

- Straffen på to års fængsel til de to andre medlemmer er fortsat helt ude af proportioner i forhold til gerningen, siger han i en pressemeddelelse.