Løsladelse splitter Pussy Riot

Et medlem af punkgruppen Pussy Riot løsladt efter appelsag. De øvrige skal i fængselslejr. Advokater beskyldt for at politisere sagen.

Jekaterina Samutsevitj (i det indsatte billede) blev sat på fri fod, mens de to øvrige medlemmer af Pussy Riot skal blive i fængsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I retssalens glasbur var medlemmerne af Pussy Riot et trekløver. Fra anklagebænken tordnede de unge kvinder mod et "råddent" og "korrumperet" retssystem. Et system, der sendte dem to år i fængsel for at opføre en smædesang om landets præsident Vladimir Putin ved alteret i en kirke.

Nu er trekløveret splittet. En er fri - to skal bag tremmer. Ved appelsagen i Moskva tirsdag, stod tre forsvarsadvokater forundrede tilbage, da dommeren besluttede at løslade et af medlemmerne, Jekaterina Samutsevitj. De to øvrige har nu endegyldigt kurs mod en fængselslejr, hvor de skal afsone deres dom.

Flere russiske tv-kanaler sendte direkte fra den dramatiske appelsag, som oppositionen har kaldt en politisk hævnaktion mod præsidentens kritikere. De tre kvinder blev i august dømt for "optøjer motiveret af religiøst had" for den godt ét minut lange "punkbøn", hvor de bad Jomfru Maria om at "jage Putin bort".

Frikendelsen af Jekatarina Samutsevitj hamrede i går en kile ned mellem ikke bare gruppens medlemmer men også deres forsvarsadvokater, der selv er blevet kendte ansigter i oppositionen. 30-årige Jekaterina Samutsevitj overraskede mange, da hun fyrede sin hidtidige advokat og fandt en ny kort før appelsagen begyndte for halvanden uge siden. Hun ønskede, sagde hun i går, at retten tog højde for, at hendes deltagelse i "punkbønnen" i kirken var mindre end de to andre medlemmers.

Samutsevitj forsvarsadvokat understregede, at Samutsevitj "befandt sig ved alteret i mindre end 15 sekunder", og at hun hverken "dansede, sang eller råbte".

"Hun var ved at tage guitaren frem, da hun blev smidt ud af kirken," sagde advokat Irina Khrunova.

Efter blot få minutters overvejelse - i skarp kontrast til den langtrukne straffesag i august - besluttede dommeren at imødekomme indsigelsen. Hun ændrede dommen fra to års ubetinget fængsel til en betinget dom, mens dommen over de to andre blev stadfæstet. Samutsevitj blev løsladt umiddelbart. Hun blev omfavnet af sin far, Stanislav Samutsevitj, der græd af glæde.

De øvrige forsvarsadvokater ønskede Samutsevitj tillykke. Men de udtrykte forbitrelse over dommerens forskelsbehandling, som de kaldte en "grusom vittighed".

"Samutsevitj var ved alteret i 15 sekunder. De øvrige var der i 45 sekunder," sagde forsvarsadvokaten Nikolaj Polosov.

Han mindede om, at Maria Aljokhina og Nadesjda Tolokonnikova, der nu skal i fængsel, begge er mødre til små børn.

Også advokaterne selv blev med den delvise løsladelse hovedpersoner i sagen. De tre oprindelige forsvarsadvokater, Nikolaj Polosov, Violetta Volkova og tidligere parlamentsmedlem Mikheil Feigin er de seneste måneder blevet berømtheder i oppositionen for deres forsvar af Pussy Riot-pigerne. De har talt ved flere oppositionsdemonstrationer. Nikolaj Polosov sagde direkte, at den selektive frikendelse kan være en lussing til de åbenmundede advokater.

"Hvis magthaverne afskyer os sådan og frikendelsen af Nadesjda og Maria kræver, at vi ofrer vores status, så skal jeg være den første til at nedlægge mit hverv," skrev Polosov på Twitter.

Advokaterne vil fortsat anke sagen til Menneskeretsdomstolen i Strasbourg. Dommeren understregede samtidig, at Samusevitj vil blive smidt bag tremmer, hvis hun "overtræder de restriktioner, hun er underlagt".

FAKTA: