Løkke: Vi ønsker et strategisk partnerskab med Indien

Den indiske premierminister, Narendra Modi, og statsminister Lars Løkke Rasmussen berørte ikke »en eneste gang« Holck-sagen, da de to mødtes efter otte års iskold luft mellem Indien og Danmark.

Forud for dette håndtryk mellem Lars Løkke Rasmussen og Indiens premierminister, Narendra Modi, var gået otte år med en stort set fastfrosset dansk-indisk forhold som følge af Niels Holck-sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Sam Panthaky/Ritzau Scanpix

Der var noget historisk over situationen. Ved 15-tiden indisk tid trådte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fredag ind i lokalet prydet af to flag, det indiske og det danske. Han gav hånd til sin indiske kollega, Narendra Modi, der stod ved de to landes flag og hilste med et smil på statsministeren.

Forud var gået otte år med en stort set fastfrosset dansk-indisk forhold som følge af Niels Holck – manden som fik kastet våben ned til oprørere i den indiske delstat Bengalen. Et faktum, som har ophidset inderne så meget, at landet i 2011 afbrød de diplomatiske forbindelser til Danmark, fordi Danmark ikke kunne udlevere ham til retsforfølgelse i Indien.

Nu er forholdet blevet bedre, og i går blev det forseglet med et håndtryk i et lokale i et kongrescenter uden for byen Ahmebadad i delstaten Gujarat.

Narendra Modi og Lars Løkke Rasmussen berørte med statsministerens ord ikke en eneste gang Holck-sagen, som er parkeret i det juridiske system.

»Det var et godt møde, og nu løfter vi det op på næste plan til et strategisk partnerskab, som vi har med andre lande. Det betyder, at vi kan få gang i en mere systematisk udvikling og samarbejde både økonomisk og politisk,« sagde Lars Løkke Rasmussen efter mødet.

Det første er noget, de danske erhvervsvirksomheder er glade for, idet den danske eksport til Indien blot er på 0,4 procent af Danmarks samlede eksport, hvilket er lavt set i forhold til, hvad Danmark eksporterer til sammenlignelige lande.

»Indien har bevæget sig hurtigt fremad, og på alle de områder, hvor Indien ønsker at udvikle økonomien, er vi førende – inden for grøn teknologi, inden for rent vand og fødevareproduktion. Så vi har meget at byde på, og de kommende år har vi muligheden for at mangedoble vores eksport,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Og der er meget at hente for Danmark, fordi Indien netop efterspørger det, vi med statsministerens ord er gode til.

Derfor havde Lars Løkke Rasmussen også en hale af danske erhvervsfolk med sig til Indien, hvor Dansk Industri håber på en mangedobling af eksporten inden for de kommende år.

»Indien satser virkelig på vindenergi. Urbaniseringen er ved at tage fart, hvilket udfordrer inderne på det forureningsmæssige. Der bliver alene i New Delhi en million flere indbyggere om året. En forbedret vandkvalitet er meget efterspurgt, og også der kan vi tilbyde stor ekspertise«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren lagde ikke skjul på, at det har været et langt træk at nå så langt efter det fastfrosne forholde. En af faserne var Lars Løkke Rasmussens møde med Modi i Stockholm sidste år, hvor det var ved at stå klart, at inderne var tilfredse med, at sagen mod Holck blev kørt separat i et juridisk spor.

Der har været rejst kritik af optøningen på grund af menneskerettighederne i Indien, men statsministeren pointerede, at Indien er et demokrati.

»Indien er på en række områder udfordret med hensyn til kvinders rettigheder og andet, men der er trods alt en anden standard over et demokrati som Indien og så lande, hvor rene despoter hersker. Det er bedre at tale om disse problemer som venner,« sagde statsministeren.