Kritik af Kina for fængsling af aktivist

Både EU og USA kritiserer Kina for fængslingen af AIDS-aktivisten og miljøforkæmperen Hu Jia, der skal tre år i fængsel for at opfordre til »omvæltning af staten«.

Zeng Jinyan (i midten med baby), der er gift med den nu fængselsdømte aktivist Hu Jia, måtte i går forlade retsbygningen i Beijing uden sin mand. Retssagen mod ham blev klaret på tre timer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Teh eng Koon/AFP

Fængslingen af den kinesiske aktivist Hu Jia, der i går blev idømt tre år og seks måneders fængsel, kritiseres af både USA og EU. USA kalder fængslingen for »nedslående«, mens EU ifølge nyhedsbureauet AFP opfordrer til omgående at løslade Hu Jia.

Sagen har fået megen omtale i især de vestlige medier, og retssagen mod Hu Jia er blevet nævnt af flere organisationer som et symbol på de kinesiske menneskerettigheder her op til OL. Det sker mens Kina er under hårdt internationalt pres for at forbedre landets menneskerettigheder.

På trods af det blev den 34-årige Hu Jia i går dømt for at »opfordre til omvæltning af staten«. Det er en bred og bøjelig anklage, som den kinesiske stat ofte bruger til at dømme aktivister og dissidenter med. I Hu Jias tilfælde er anklagen baseret på interview, han har givet til udenlandske medier og artikler han offentliggjort i udlandet.

Hvad skal en aktivist så gøre for at få tre år og seks måneders fængsel i Kina?

Hu Jia har de senere år været meget åben i sin kritik af Kina. For eksempel hvad angår miljø. Han har været medlem af flere miljøorganisationer og har blandt andet været med til at redde den tibetanske antilope. Han har også stiftet en NGO, der skulle hjælpe AIDS-syge i Henan-provinsen og har kritiseret statens AIDS-politik. Derudover har han arbejdet på at få forskellige politiske fanger løsladt og har også haft en kritisk blog på nettet.

Først i husarrest
Det blev i 2007 for meget for den kinesiske stat, der i 2007 satte ham i 200 dages husarrest. Her sad han i boligkomplekset »Frihedens By« i Beijing og kunne kun kommunikere med omverdenen gennem telefon og internet.

I november 2007 deltog han i en videokonference med EU-Parlamentet, hvor han talte om menneskerettighederne i Kina. Det har måske været den konference, der den 27. december fik den kinesiske stat til at arrestere Hu Jia.

Det var dog først for to uger siden, at han kom for retten. Retssagen tog tre timer. Nu har han så fået sin dom, som han har ti dage til at appellere.