Konservativ nedtur: Theresa May får ikke flertal

Det konservative parti mister sit absolutte flertal i det britiske parlament efter torsdagens valg.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS

Artiklen er senest opdateret kl. 08.15.

Kort før klokken 7, dansk tid, blev det officielt: Premierminister Theresa May kan ikke opnå et absolut flertal, efter 633 af 650 pladser i parlamentet var afgjort, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er en gedigen overraskelse og en stor skuffelse for premierministeren.

Det foreløbige resultat lyder på 314 mandater til De Konservative, mens Labour har fået 261. SNP har indtil videre sikret sig 35 mandater, Liberal Democrats 12 og DUP 10.

Der skal 326 mandater til absolut flertal.

De Konservative havde absolut flertal før torsdagens valg, der blev udskrevet af leder Theresa May.

Hun udskrev valget for at sikre sig et stærkt folkeligt mandat til sin hårde linje i forhandlingerne med EU om et farvel til unionen.

Da Theresa May udskrev valget, havde De Konservative et stort forspring i meningsmålingerne, men det er langsomt men sikkert snævret ind valgkampen igennem.

Labour, ledt af Jeremy Corbyn, er gået markant frem i torsdagens valg.

Det har på mange måder været en skidt nat for De Konservative, der danner den nuværende regering. Ifølge BBC har seks siddende ministre mistet deres plads i Parlamentet.

Labours leder, Jeremy Corbyn, sagde allerede tidligt fredag morgen, at han mener, at Theresa May bør trække sig som premierminister.

»Premierministeren har mistet konservative sæder, mistet vælgere, mistet opbakning og tillid i befolkningen.«

»Jeg synes, at det er nok til, at hun bør gå,« sagde Jeremy Corbyn, efter at han havde sikret sig sædet i parlamentet fra valgkredsen Islington North i det centrale London.

Theresa May blev formand for De Konservative og premierminister efter en hård intern magtkamp sidste sommer. Partiet havde ført kampagne for, at Storbritannien blev i EU.

Men valget i juni 2016 gik dem imod, hvilket fik formand og premierminister David Cameron til at trække sig.

Efter en speget kamp om formandskabet tog Theresa May, der eller havde argumenteret for at blive i EU, magten i partiet og påbegyndte forhandlingerne om at forlade EU.

Allerede timer i forvejen kunne man næsten mærke et sug gå gennem Storbritannien, da den officielle exit-poll-måling højst overraskende viste, at de britiske konservative risikerede at tabe det nuværende regeringsflertal.

En exit-poll pegede tidligt imod, at de konservative kunne miste 17 mandater.

»Hvis det her resultat holder, vil det på nogle måder kunne stille briterne dårligere i Brexit-forhandlinger, fordi en svækket regering skal forsøge at få skal forsøge at få de britiske prioriteter igennem over for EU, der har andre prioriteter,« sagde den danske valgforsker professor Sara Hobolt fra London School of Economics tidligere på natten.

»Det vil ikke i sig selv give noget mandat for at ændre eller stoppe Brexit, fordi der ikke har været megen Brexit-debat i valgkampen. Vi kan ikke registrere, at vælgernes holdning har ændret sig særligt meget siden EU-folkeafstemningen sidste år.«

Exit-meningsmålingen fra omkring 30.000 vælgere ved valgstederne blev offentliggjort ved 23-tiden dansk tid, da valget var overstået, og de 650 valgkredse begyndte at gøre resultatet op.

Herefter begyndte valgresultaterne langsomt at pible ind. Den konservative forsvarsminister Michael Fallon erklærede på vegne af den britiske regering, at »exit polls tidligere har været forkerte«.

Simon Hix, professor i europæisk politik og rådgiver for den tidligere konservative regering, er ikke i tvivl om, at et dårligt valgresultat selv med et lille flertal i det endelige resultat vil kunne bringe Mays position i fare efter en dårlig valgkamp:

»Man var allerede i færd med at hvæsse knivene. I partiet vil man have knivene fremme med et dårligt valgresultat selv om det lige i øjeblikket er svært at se noget alternativ.«

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien

LÆS MERE