Juncker er bekymret efter møde med Boris Johnson: »Risikoen for no deal er håndgribelig«

Boris Johnsons møde med Europa-Kommissionens afgående formand, Jean-Claude Juncker, gik ikke, som den britiske premierminister havde forventet. Der var en vigtig ting, som Johnson ikke havde forstået, mente Juncker.

Da Jean-Claude Juncker vendte tilbage til Strasbourg efter et møde med Boris Johnson, var den afgående formand for Europa-Kommissionen ikke så fortrøstningsfuld, som Boris Johnson måske kunne have håbet. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK SEEGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boris Johnson sank sammen i stolen, efterhånden som virkeligheden dæmrede for ham:

Det bliver sværere, end han troede, at forhandle en ny skilsmisseaftale på plads med EU. Og jo mere han indså det, mens han spiste frokost med forhandlingspartnerne i EU, des mere sank han sammen. Sådan beskriver en unavngiven embedsmand frokosten til Financial Times.

Embedsmanden var mandag vidne til det møde i Luxembourg, hvor den britiske premierminister for første gang mødtes med den afgående formand for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, og EUs Brexit-chefforhandler, Michel Barnier.

Op til mødet havde Boris Johnson ellers brystet sig af, at han var tæt på at nå til enighed med EU om en ny aftale inden 19. oktober – og at han dermed kan undgå at bede om den forlængelse, som Underhuset har pålagt ham.

Men det gik ikke, som Boris Johnson kunne have håbet. Det alternativ, han fremlagde til det kontroversielle irske backstop, var ikke fyldestgørende, lød det fra Juncker og Barnier.

Boris Johnson ville erstatte backstoppet med en løsning, der efter Brexit i stedet skal forpligte Nordirland til at overholde EUs fællesregler for fødevarer og kvæg og på den måde altså undgå en såkaldt hård – det vil sige fysisk – grænse til Irland, sådan som backstoppet også søger at gøre. Men sådan fungerer handels- og toldunionen ikke, forklarede Barnier og Juncker ham. Der ville stadig skulle indføres toldkontrol ved grænsen for alle de mange andre varer, som fragtes mellem Irland og Nordirland.

Boris Johnson, britisk premierminister

»Vil det sige, at det ikke løser toldproblemet?«


Boris Johnson vendte sig og kiggede forundret på sin chefforhandler, David Frost, og Brexit-ministeren Stephen Barclay, som også var med til frokostmødet.

»Vil det sige, at det ikke løser toldproblemet?« spurgte han så ifølge Financial Times.

Forstår ikke det indre marked

Dagen efter sagde Juncker til kommissionen, at Boris Johnson forud for mødet tilsyneladende slet ikke havde forstået, hvad EUs indre marked går ud på. Den beskrivelse af mødet har man imidlertid fra Downing Street affærdiget som »nonsens« ifølge Financial Times.

Ikke desto mindre er forhandlingspartnerne i EU nu endnu mindre håbefulde efter frokostmødet, end de var inden. Flere og flere mister troen på, at Boris Johnson kan finde en alternativ løsning til backstoppet, som både EU og Underhuset kan godkende, skriver Financial Times.

»Premierministeren forsikrede os om, at han fortsat ønsker en aftale, men at uanset hvad der sker, vil Storbritannien forlade EU 31. oktober – med eller uden aftale,« forklarede Juncker ifølge Politico tirsdag, da han skulle opsummere mandagens møde for sine kolleger i Strasbourg.

»Det er derfor, at risikoen for et no deal-Brexit nu er blevet håndgribelig.«

Theresa May sendte tre gange sin skilsmisseaftale med EU til afstemning i Underhuset – og led hver gang store nederlag. Det resulterede til sidst i, at hun trådte af med en Brexit-udsættelse indtil 31. oktober, mens Boris Johnson overtog premierministerposten og lovede, at Storbritannien ville forlade EU på netop den dato – med eller uden aftale – koste, hvad det koste vil.

Tidligere i september valgte han at lukke parlamentet ned i fem uger, så alle hans politiske modstandere blev sendt hjem. Selv argumenterede han for, at det var nødvendigt for at forberede den fremtidige politiske linje for Storbritannien, men kritikere anklager ham for at have lukket parlamentet ned, så Underhuset ikke kunne protestere mod hans Brexit-planer.

I disse dage er Storbritanniens højesteret ved at tage stilling til, om lukningen var forfatningsstridig.