I Ukraine demonstrerer de for EU

Geopolitik. Demonstrationer for EU-aftale fortsætter i Ukraines store byer, men sandsynligheden for, at den bliver til noget på østtopmødet i Vilnius torsdag og fredag, er nær nul.

Onsdag aften forsøgte deltagerne i demonstrationerne for EU i Ukraines hovedstad, Kiev, at holde sig varme. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEY DOLZHENKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

VILNIUS: Var det ikke, fordi Ukraine er på fallittens rand, kunne landets præsident Viktor Janukovitj måske fortsætte Ukraines balancegang på det geopolitiske tippepunkt mellem Rusland og EU.

Men da Janukovitj aflyste underskrivelsen af handels- og associeringsaftaler med EU lige før EUs østtopmøde torsdag og fredag, ramte han muren. EUs store lande med Tyskland og Frankrig i spidsen understreger sammen med EU-Kommissionen, Det Europæiske Råd og EU-Parlamentet, at tilbuddet til Ukraine stadig er på bordet. Dog kræver det, at Janukovitj løslader den fængslede oppositionsleder Julia Timosjenko. I EUs øjne er hun idømt syv års fængsel ved en politiseret retssag.

Se infografik:

I et interview med ukrainsk TV fnøs præsident Janukovitj: »Er EU måske en domstol?«, betegnede Timosjenko som medlem af »en ring af kriminelle« og anså ikke hendes person som en hindring for »Ukraines europæiske integration«.Litauens udenrigs­minister, Linas Linkevicius, gentog i går EUs krav, men erkendte, at chancen for en aftale nu er »meget lille«.

»Men hvis Ukraine ombestemmer sig i sidste øjeblik, kan vi håndtere det,« sagde han.

Hele ugen har de største folkelige demonstationer siden Orange-revolutionen i 2004 bølget over Ukraine. I går tilsluttede landets studerende sig det folkelige pres på præsidenten, der vil møde EU-lederne i aften i Vilnius, angiveligt med et forslag om en trilateral handelskommission bestående af Rusland, EU og Ukraine. Den skulle være et alternativ båd til Ruslands pres for ukrainsk medlemskab af en russisk ledet toldunion og til en EU-aftale.

»Det har ingen gang på jorden. Det er en våd Ukrainsk drøm om, at Ukraine kan sidde og spille EU og Rusland ud mod hinanden. Det kommer ikke til at ske. Det vil hverken Rusland eller EU acceptere,« siger senioranalytiker Peter Munk Jensen, Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS.

Janukovitj imod økonomiske reformer

Mens demonstranterne raser mod præsidenten, og Julia Timosjenko sultestrejker i håbet om, at det vil få Janukovitj til at indgå en aftale med EU, uanset om hun bliver løsladt eller ej, forklarer Janukovitj’ styre om aflysningen – eller »udskydelsen,« som de kalder det i Kiev – at betingelserne var alt for hårde. Og hjælpen, blandt andet 4,5 mia. kroner til at gennemføre ændringen af samfundet til EU-standard, var for lidt. Samtidig var EU-aftalen bundet op på en aftale mellem Ukraine og Den Internationale Valutafond, IMF, om økonomiske reformer, og det var mere end Janukovitj, der ventes at stille op til sit sidste præsidentvalg i 2015, ville være med til.

Alligevel sagde Ukraines premierminister, Mikola Asarov, i går, at Kiev stadig ønsker en aftale med EU.

»Arbejdet med at rykke vort land nærmere europæiske standarder stopper ikke på en enkelt dag,« lød det i går. Tidligere på ugen oplyste han, at Janukovitj trykkede på pauseknappen, fordi Rusland ønskede at forhandle en handelsaftale med præsidenten. Polens og Tysklands udenrigsministre, Radosław Sikorski og Guido Westerwelle, skriver i en fælles erklæring, at »Ukraines befolkning længes efter tættere bånd mellem EU og Ukraine. Vi deler dette ønske og står fast på vores forpligtelse over for befolkningen«.

Torsdag og fredag i Vilnius vil vise, hvor meget Viktor Janukovitj har tilbage at handle med.